Zwangerschapscursus

Je kunt een zwangerschapscursus volgen om je voor te bereiden op de bevalling en ter ondersteuning van je zwangerschap.

Wat leer je op een zwangerschapscursus?

Op een zwangerschapscursus krijg je praktische informatie over je zwangerschap en leer je bepaalde technieken die je kunnen helpen bij de bevalling. Je krijgt uitleg over de bevalling, over borstvoeding en over het contact met je baby. Bovendien krijg je bewegings-, houdings- en ontspanningstips voor in de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Wanneer kun je je opgeven voor een zwangerschapscursus?

Meestal start je met de cursus als je ongeveer 26 tot 28 weken zwanger bent, maar aanmelden moet ruim voor die tijd. Vraag bij de verloskundige naar een overzicht van cursussen bij jou in de buurt. Vaak wordt een zwangerschapscursus in groepsverband gegeven. Je hebt dan de mogelijkheid om ervaringen en tips uit te wisselen met andere aanstaande moeders.

Zwangerschapsgymnastiek

Er zijn allerlei verschillende zwangerschapscursussen. Welke cursus jij kiest, of waar je samen met je partner voor kiest, hangt helemaal af van waar je behoefte aan hebt. De meest bekende is waarschijnlijk de zwangerschapsgymnastiek. Veel thuiszorginstellingen bieden deze cursus aan. Naast oefeningen om je spieren soepeler te maken en de spieren te verstevigen die je bij de bevalling intensief gaat gebruiken, krijg je veel informatie over de zwangerschap en bevalling.

Zwangerschapszwemmen

Als je graag in het water ligt, is zwangerschapszwemmen een goede keuze. Zwanger zijn en zwemmen is namelijk een heel goede combinatie. In het water ben je zo goed als gewichtloos en kun je je lichaam even wat ontspanning geven. Zwangerschapszwemmen wordt onder professionele begeleiding gegeven en is een goede aanvulling op andere cursussen.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga behoort ook tot de mogelijkheden. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je vooral je zwangerschap en bevalling bewust en ontspannen mee te maken. Daarnaast worden er lichamelijke oefeningen gedaan om bijvoorbeeld rugklachten te verminderen.

Haptonomie

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat het contact maken met jullie kind centraal. Daarnaast leer je hoe je om kunt gaan met alle veranderingen in de zwangerschap, maar ook hoe de partner steun kan bieden, bijvoorbeeld samen de pijn van weeën opvangen en oefenen met persen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is geen groepscursus, je volgt de begeleiding als ouderpaar.

Mensendieck

De Mensendieck-zwangerencursus helpt je om je bewust te worden van je lichaam en biedt houdings- en bewegingsoefeningen voor tijdens de zwangerschap en om je voor te bereiden op de bevalling. Naarmate je bewuster met je lichaam omgaat, krijg je meer vertrouwen in jezelf en in de bevalling.

Online cursus

Tegenwoordig kun je zelfs online een zwangerschapscursus volgen. Afhankelijk van wie de cursus verzorgt, kunnen er onderwerpen aan bod komen als de groei van je baby, wat er met jouw lichaam gebeurt en hoe je straks werk en gezin met elkaar kunt combineren. Ook aanstaande vaders worden bij een online cursus niet vergeten. Zij krijgen bijvoorbeeld informatie over wat hen te wachten staat en hoe hun zwangere vrouw of vriendin zich eigenlijk voelt.

Kosten van een zwangerschapscursus

Je kunt het best van tevoren vragen naar de kosten en bij je zorgverzekeraar informeren of de cursus wordt vergoed.

Deel dit artikel

Voor jou