Een broertje of zusje

Als je al kinderen hebt, is gezinsuitbreiding voor hen ook heel spannend. Het is dan ook verstandig om je kinderen bij de zwangerschap te betrekken en goed voor te bereiden op de komst van het nieuwe broertje of zusje. Niet elk kind zal tenslotte enthousiast reageren als het merkt dat je aandacht naar de nieuwe baby uitgaat.

Wanneer vertel je dat er een broertje of zusje komt?

Vertel je kinderen niet te vroeg dat je zwanger bent. Hoe jonger ze zijn, hoe langer je er eigenlijk mee kunt wachten. Wacht in ieder geval tot je al drie maanden in verwachting bent, omdat het risico op een miskraam in die periode het grootst is. Als je inmiddels wat verder in de zwangerschap bent, is het definitief dat de nieuwe baby komt. Na verloop van tijd merken je kinderen misschien dat je buik groeit. Vertel hen wat er gebeurt, ook als ze zelf nog niets zien of merken.

Hoe betrek je je kinderen bij de komst van de nieuwe baby?

Elk kind reageert anders op de komst van een nieuwe baby.

  • Laat je kinderen geleidelijk wennen aan het idee dat er een broertje of zusje komt.
  • Je kunt je kinderen bijvoorbeeld meenemen naar de verloskundige, je buik laten voelen en de echo laten zien.
  • Je kunt ook samen de kinderkamer gaan inrichten. Je kinderen kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het uitzoeken van behang, een kastje en babykleding.

Hoe kan dat, een baby in mama’s buik?

Jonge kinderen zijn vaak heel nieuwsgierig hoe de baby in je buik komt en wanneer de baby eruit komt.

  • Het is belangrijk om open te praten over hoe het kindje in je buik komt.
  • Natuurlijk is het ook goed om je kinderen te vertellen over de groei van de baby en wanneer de baby geboren gaat worden.
  • Een leuke tip is bijvoorbeeld om een voorleesboekje te kopen over een nieuw broertje of zusje.

Minder aandacht en tijd

Het is niet vreemd als je kinderen soms boos op je zijn. Jij hebt nu minder aandacht en tijd voor hen. Doe daarom af en toe iets speciaal samen met je kinderen, zodat ze merken dat ze nog steeds heel belangrijk voor je zijn. Laat hen ook gewoon naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of school gaan. Dat is vertrouwd en prettig en geeft jou wat meer tijd voor jezelf en voor de nieuwe baby.

Deel dit artikel

Voor jou