Jeuk

Tijdens de zwangerschap kun je verschillende soorten jeuk krijgen.

  • Misschien heb je alleen jeuk op je buik. Dat komt vaak voor.
  • Soms heb je jeuk over je hele lichaam. Door de hormonen komen er bepaalde stoffen vrij in je bloed waar je jeuk van kunt krijgen. Je kunt mentholpoeder gebruiken om de jeuk te verzachten. Ook kan het helpen om niet te heet te douchen.
  • Je kunt jeuk krijgen door heel veel pukkeltjes. Dit komt meestal in de laatste maanden voor. Heb je heel veel last van jeuk? Bespreek het dan met je verloskundige!
  • Je kunt extreme jeuk krijgen aan onder ander handpalmen en voetzolen. In dit geval is het verstandig om dit aan de verloskundige te melden.

Jeuk met uitslag

Je kunt last krijgen van jeuk die gepaard gaat met een duidelijk zichtbare uitslag. Er zijn twee soorten uitslag die duidelijk met de zwangerschap te maken hebben: zwangerschapsjeuk en herpes gestationis (zweetblaasjes). Beide aandoeningen zijn heel vervelend, maar niet gevaarlijk.

Zwangerschapsjeuk

Zwangerschapsjeuk kan de vorm aannemen van rode, onregelmatige plekken op de buik, die soms als verheven eilandjes op de huid liggen. Midden in de plekken zitten soms kleine, met vocht gevulde blaasjes. De uitslag kan zich uitbreiden naar je dijen, billen of armen. Deze aandoening noemen we ook wel PUPPP. PUPPP ontstaat meestal rond de vierentwintigste week van de zwangerschap en blijft vaak tot na de bevalling bestaan.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Als de jeuk ondraaglijk wordt, kan de arts allergiepillen of een milde hormoonzalf op basis van corticosteroïden voorschrijven. In erge gevallen wordt ook wel prednison (in tabletvorm) voorgeschreven. Na de geboorte van de baby verdwijnen de klachten vanzelf. De kans dat je bij een volgende zwangerschap opnieuw klachten krijgt, is niet zo groot.

Herpes gestationis

Een andere variant is herpes gestationis (niet te verwarren met herpes genitalis). Bij deze aandoening verschijnen er grotere en kleinere blaasjes. Ze beginnen op de buik en daarna verspreiden ze zich over het lichaam. De uitslag kan vrij snel opkomen, op verschillende momenten gedurende de zwangerschap maar ook na de bevalling. Deze uitslag kan bij een volgende zwangerschap terugkomen en is ook besmettelijk voor de baby.

Wat kun je doen tegen herpes gestationis?

Of het echt herpes gestationis is, kan vastgesteld worden door een klein flintertje huid te laten onderzoeken. De behandeling kan bestaan uit het smeren van een hormoonzalf op basis van corticosteroïden of, in ernstige gevallen, het innemen van prednison (in tabletvorm).

Jeuk op handpalmen en voetzolen

Door de verandering van hormonen in je lichaam kan het voorkomen dat het gehalte galzure zouten in je lichaam te hoog is. Hierdoor ontstaan er lichte stuwingen in de lever en kunnen er afvalstoffen in het bloed terecht komen. Deze afvalstoffen veroorzaken soms jeuk en huiduitslag. Als je last hebt van extreme jeuk, of jeuk aan je handpalmen en voetzolen, meld het dan aan de verloskundige.

Deel dit artikel

Voor jou