Buik

Bij sommige vrouwen zie je al snel dat ze in verwachting zijn, terwijl je het bij andere vrouwen pas ziet als ze zeven maanden zwanger zijn. Dat heeft met allerlei factoren te maken, bijvoorbeeld met de bouw van je lichaam.

Harde buik

Na vier of vijf maanden kan je lichaam gaan oefenen voor de bevalling. De spieren van je baarmoeder trekken dan samen. Zo oefenen ze voor de weeën. Je buik voelt dan strak en hard aan. Daarom zeggen we dan dat je een ‘harde buik’ hebt.

Liggen en slapen

Aan het einde van de zwangerschap is het soms moeilijk om lekker te slapen. Je kunt dan moeilijk een goede positie vinden om te liggen. Soms krijg je klachten als je op je rug slaapt. Je baarmoeder drukt dan op je aderen. Daar kun je duizelig of benauwd van worden. Dan is het beter om op je zij te slapen, met een kussentje onder je buik, een kussentje tussen je benen en een kussentje in je onderrug.

Tips voor je buik

  • Smeer je buik vaak in met crème. Je huid blijft dan soepel.
  • Wordt je buik erg zwaar? Dan kun je een steunband dragen. Dat voelt prettiger.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel dit artikel

Voor jou