Brandend maagzuur

Als de zwangerschap vordert en de kans op zwangerschapsmisselijkheid afneemt, neemt de kans op zuurbranden juist toe. Vanaf de vierde maand van de zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur.

Oorzaak van brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan ontstaan doordat het klepje tussen de maag en de slokdarm minder goed sluit dan anders. Daarbij neemt het kind in de baarmoeder steeds meer plaats in en drukt zo aan de onderkant tegen de maag. Hierdoor kan er sneller maagzuur in de slokdarm terechtkomen.

Medicijnen tegen brandend maagzuur

Gebruik alleen medicijnen tegen brandend maagzuur op advies van je arts of verloskundige en alleen als de klachten ernstig zijn. De middelen zijn bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Tips voor eten en drinken

Waarschijnlijk merk je zelf wel op welke voedingsstoffen je niet goed reageert. Die dingen kun je dus beter niet eten of drinken. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen:

  • Eet rustig en kauw goed.
  • Gebruik in plaats van drie grote maaltijden, zes kleine maaltijden.
  • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken.
  • Kauw niet te veel kauwgom.
  • Lauwe melk neutraliseert maagzuur.
  • Let op met scherpe kruiden, koffie en sinaasappelsap. Deze producten kunnen de maag prikkelen.
  • Eet niet te vet, want vet blijft lang in de maag.
  • Eet niet te laat warm, of verplaats de warme maaltijd naar de lunchpauze.
  • Ga goed rechtop zitten zodat de maag niet in de knel raakt.
  • Buk niet voorover maar zak door de knieën.
  • Draag geen knellende kleding.
  • Wat soms goed helpt is het hoofdeinde van het bed verhogen met ongeveer 15 centimeter, bijvoorbeeld door een extra kussen onder je matras te leggen.
Deel dit artikel

Voor jou