Vitamine A en D

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het belangrijk om goed te eten. Door gewoon goed en gevarieerd te blijven eten krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, waaronder vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum heeft een speciale wijzer opgesteld met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen.

Extra vitamine D

Tijdens je zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, heb je alleen extra vitamine D nodig als je een getinte huid hebt of niet genoeg zonlicht op je huid krijgt. Dan is het advies van het Voedingscentrum om een supplement te nemen van 10 microgram per dag. Vitamine D kun je in verschillende doseringen en toedieningsvormen krijgen bij de drogist. Je krijgt ook vitamine D binnen door vette vis te eten zoals zalm of makreel, en halvarine, vlees en eieren.

Niet te veel vitamine A!

Als je zwanger bent, zorg dan dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Dat geeft een verhoogd risico op een baby met aangeboren afwijkingen. Er zit bijvoorbeeld veel vitamine A in lever, maar ook in leverworst, leverpastei, hausmacher of berliner. Die producten kun je tijdens je zwangerschap dus beter laten staan. Omdat vitamine A ook in multivitaminetabletten zit, kun je die beter ook niet nemen. Wil je ze toch slikken, gebruik dan vitaminetabletten speciaal voor zwangere vrouwen. Je hebt overigens wel degelijk vitamine A nodig, maar als je gevarieerd eet, krijg je vanzelf voldoende binnen.

Geen vitamine AD-preparaten

Neem geen vitamine AD-preparaten. Je krijgt genoeg vitamine A binnen als je gezond eet. Te veel vitamine A is niet goed voor je baby.

Deel dit artikel

Voor jou