Vegetarisch

Als je zwanger bent, kun je prima vegetarisch eten. Het is wel belangrijk dat je genoeg van de voedingsstoffen ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt.

IJzer

IJzer zit in veel plantaardige producten zoals noten en zaden, peulvruchten, soja, seitan, tahoe, tempé en de meeste kant-en-klare vleesvervangers. Plantaardig ijzer zit ook in andere voedingsmiddelen:

  • volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta;
  • groente. Vooral groene bladgroente, zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbiet.

In quorn en kaas zit maar weinig ijzer. Dit zijn daarom geen volwaardige vleesvervangers. En in kaas zit bovendien veel verzadigd vet.

Vitamine C

Vitamine C zorgt ervoor dat plantaardig ijzer makkelijker wordt opgenomen door je lichaam. Het is daarom verstandig om bij elke maaltijd ook groente of fruit te nemen.

Vitamine B12

Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Vegetariërs zijn voor vitamine B12 daarom afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten. Producten met vitamine B12 zijn:

  • melk, yoghurt en kwark;
  • kaas;
  • eieren;
  • vis;
  • sojadranken met toegevoegd vitamine B12.

Als je geen of weinig dierlijke producten neemt, slik dan vitamine B12-tabletten. Of gebruik producten waaraan vitamine B12 is toegevoegd.

Visvetzuren

Het eten van vis tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je baby. Deze gezondheidseffecten gelden voor het eten van vis en niet voor het slikken van visoliecapsules.

Schijf for Life

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

Deel dit artikel

Voor jou