Vaccinaties

Vaccinaties kunnen een ander effect hebben wanneer je zwanger bent. Overleg dus altijd met de huisarts of de GGD wanneer je je wilt laten inenten.

Vaccinaties voor verre reizen

Dat geldt zeker als je zwanger bent, want dan is je afweersysteem zwakker en een infectieziekte kan gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Over het algemeen kan bijna elk vaccin zonder problemen worden toegediend bij zwangere vrouwen. Jezelf laten vaccineren is een keuze, denk er daarom goed over na.

Risico’s van levende vaccins

Tijdens de zwangerschap kun je beter geen levende vaccins toegediend krijgen. Een levend vaccin is een verzwakt virus. Hierdoor loopt je kind risico’s. Een levend vaccin krijg je onder andere bij inentingen tegen gele koorts, de mazelen, rodehond en de bof.

Om deze reden wordt het afgeraden om te reizen naar gebieden waar gele koorts voorkomt. Als het noodzakelijk is om naar een gebied te reizen waar gele koorts voorkomt, dan is het toch beter om hier tegen gevaccineerd te worden. De risico's van de ziekte zijn veel groter dan van het vaccin.

Rodehond (rubella)

Meestal ben je beschermd tegen rodehond als je al eens een infectie met het virus hebt doorgemaakt of als je gevaccineerd bent toen je zelf nog een kind was (BMR). Als je niet gevaccineerd bent, kun je een bloedonderzoek aanvragen. Als je namelijk geen antistoffen hebt, kan een infectie met rodehond tijdens de zwangerschap bij je baby aangeboren afwijkingen veroorzaken.

Griep

Een griepvaccinatie wordt niet geadviseerd aan vrouwen die zwanger zijn. Bij griep heeft een zwangere vrouw wel een grotere kans op een longontsteking en kan een longontsteking ernstig verlopen. Ga bij tekenen van een longontsteking (hoesten, benauwdheid en pijn op de borst) direct naar de huisarts.

Deel dit artikel

Voor jou