Zwangerschapsonderzoeken

Je kunt verschillende prenatale onderzoeken laten uitvoeren, bijvoorbeeld om erachter te komen hoe je kind zich ontwikkelt, of het een jongen of een meisje is, en of er geen afwijkingen zijn.

Echo

In het begin van de zwangerschap kun je een echo laten maken om te kijken hoe lang je zwanger bent en hoe je kind zich ontwikkelt. Een pretecho is meer ‘voor de lol’, omdat je het leuk vindt om je kind te zien of om te weten welk geslacht het heeft. Om erachter te komen of je kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft, kun je als je dat wilt, kiezen voor een 13- en/of 20-wekenecho.

Bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek

De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je kind goed in de gaten door onder andere bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek uit te voeren. Bij het bloedonderzoek kijkt ze welke bloedgroep je hebt en of er bijvoorbeeld bepaalde schadelijke antistoffen, bacteriën of virussen in je bloed zitten. Bij een lichamelijk onderzoek worden bijvoorbeeld de ligging en de hartslag van je baby gecontroleerd.

Screening op chromosomale afwijkingen

Als je dat wilt, kun je een prenatale screening laten uitvoeren naar een aantal chromosoomafwijkingen. Daarmee laat je de kans bepalen op het down-, edwards- of patausyndroom. Je weet dan hoe groot de kans is dat je kind het syndroom heeft, maar een goede uitslag geeft geen volledige zekerheid dat je baby gezond is.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek kan duidelijkheid geven over de afwijking die je kind misschien heeft. Hierbij kun je denken aan een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Je beslist zelf of je inderdaad een vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren. Het is belangrijk om daar goed over na te denken, want wat doe je als je een slechte uitslag krijgt?

Zorgverzekering

De kosten voor verloskundige zorg, de 13- en 20-wekenecho, de bevalling, kraamzorg en de huisarts zitten in het basispakket en vallen niet onder het eigen risico. Sommige onderzoeken moet je wel zelf betalen. Dat is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de dekking in je aanvullende pakket, als je dat hebt. Vraag dus altijd aan je zorgverzekeraar welke onderzoeken worden vergoed en welke niet.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap op PNS.nl van het RIVM en voor informatie over erfelijke afwijkingen op Erfelijkheid.nl.

Deel dit artikel

Voor jou