Wat is downsyndroom?

Downsyndroom is een aangeboren aandoening. Kinderen met het downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Daarnaast hebben zij vaak lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen.

De oorzaak van het downsyndroom

Het downsyndroom wordt veroorzaakt door een extra chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen en bevatten informatie over onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken hebben we in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met het downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom, chromosoom 21, geen twee, maar drie exemplaren in elke cel.

Verstandelijke beperking en gezondheidsproblemen

Alle kinderen met het downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Dit kan een milde tot matige, en soms een ernstige verstandelijke beperking zijn. Een kind met het downsyndroom ontwikkelt zich langzamer dan leeftijdsgenootjes, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ook hebben zij vaker lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen. Hoe zij zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van persoon tot persoon.

Zorg, begeleiding en gezondheid

Mensen met het downsyndroom hebben hun hele leven begeleiding en ondersteuning nodig. De afgelopen jaren is de zorg voor mensen met het syndroom van Down sterk verbeterd. Jonge kinderen met het downsyndroom en hun ouders kunnen terecht bij downsyndroomteams. Deze teams zijn samengesteld uit onder anderen een kinderarts, logopedist, fysiotherapeut en een maatschappelijk werker.

Tegenwoordig hebben mensen met het downsyndroom een grotere kans op een goede gezondheid dan vroeger. De helft van de mensen bereikt nu de leeftijd van 60 jaar.

Deel dit artikel

Voor jou