Waarom een 20-wekenecho?

De 20-wekenecho wordt ook wel ‘structureel echoscopisch onderzoek’ genoemd. Deze echo is vooral bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft.

Ernstige lichamelijke afwijkingen opsporen met de echo

Naast een open ruggetje of een open schedel kunnen tijdens de 20-wekenecho ook andere ernstige lichamelijke afwijkingen worden gezien. Daarbij kun je denken aan een waterhoofd, hartafwijkingen, een breuk of gat in het middenrif of in de buikwand, afwezigheid of afwijking van de nieren en botten, en afwijkingen van armen of benen. Ook wordt onderzocht of je kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Echo biedt geen garantie

De 20-wekenecho biedt geen garantie dat je kind gezond is. Niet alle afwijkingen zijn te zien op de echo.

Twintigwekenecho is geen pretecho

Wordt het een jongen of een meisje? Je bent misschien nieuwsgierig, maar de 20-wekenecho is geen pretecho. Het gaat om een medisch onderzoek, niet om het bepalen van het geslacht van je kind. Als het geslacht te zien is, kun je dat te horen krijgen, maar alleen als je daar om vraagt.

Wel of geen 20-wekenecho?

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het maken van de keuze om wel of geen 20-wekenecho te laten uitvoeren? Dan kun je altijd terecht bij de verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Heb je besloten dat je een 20-wekenecho wilt laten maken, dan maak je na een gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog zelf een afspraak bij een zorgverlener of zorginstelling in de buurt die de 20-wekenecho kan uitvoeren.

Deel dit artikel

Voor jou