Uitslag screening downsyndroom

De uitslag van de combinatietest laat zien wat de kans is dat je zwanger bent van een kind met het downsyndroom. Als je een ‘verhoogde kans’ hebt, krijg je de mogelijkheid van een vervolgonderzoek aangeboden. Pas dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je kind downsyndroom heeft of niet.

Verhoogde kans op downsyndroom

Een verhoogde kans betekent dat er een kans van 1 op 200 of hoger is dat je kind het downsyndroom heeft. Een kans van 1 op 200 betekent dat van elke 200 zwangere vrouwen er één zwanger is van een kind met het downsyndroom. De andere 199 vrouwen zijn in verwachting van een kind dat geen downsyndroom heeft. Een verhoogde kans is dus niet hetzelfde als een hoge of grote kans.

Geen garantie op een gezond kind

Als je geen verhoogde kans hebt op een kind met het downsyndroom, is dat nog geen garantie op een gezond kind.

Verdikte nekplooi

Een verdikte nekplooi komt niet alleen voor bij het downsyndroom. Ook gezonde kinderen hebben soms een verdikte nekplooi. Een verdikte nekplooi kan ook wijzen op andere chromosoomafwijkingen en lichamelijke aandoeningen bij een kind, zoals hartafwijkingen. Is de nekplooimeting 3,5 millimeter of meer, dan krijg je een onderzoek aangeboden.

Wanneer krijg je de uitslag van de screening?

Wanneer je de uitslag te horen krijgt, hangt af van het onderzoek en verschilt per verloskundige, huisarts of ziekenhuis. Je wordt hierover voor het onderzoek geïnformeerd.

Miskraam

Als je zwanger bent van een kind met het downsyndroom, heb je een grotere kans dan gemiddeld op een miskraam tijdens de eerste zestien weken van de zwangerschap. Ook daarna is de kans groter dat het kind voor de geboorte overlijdt.

Deel dit artikel

Voor jou