Hoe verloopt een 20 wekenecho?

Je bepaalt zelf of je de 20-wekenecho wilt laten uitvoeren. Als er tijdens de echo een ernstige lichamelijke afwijking wordt gevonden, bepaal je ook zelf of je vervolgonderzoek wilt laten doen.

Gesprek voorafgaand aan de 20-wekenecho

Voor de 20-wekenecho heb je eerst een gesprek met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen. Ook krijg je uitleg en informatie over:

  • het onderzoek;
  • de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd;
  • de betekenis van de uitslag;
  • lichamelijke afwijkingen die met de echo ontdekt kunnen worden, zoals een open rug of open schedel.

Tijdens de echo

Tijdens de echo lig je op je rug. Degene die de echo uitvoert, zal je vragen om je buik te ontbloten. Daarna krijg je wat gel op je buik en wordt er een echoapparaat over je buik bewogen. Vanaf dat moment verschijnen de echobeelden op een monitor. De echo werkt met onhoorbare geluidsgolven en brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.

De 20-wekenecho bij tweelingen

Ben je in verwachting van een tweeling? Dan worden beide kindjes apart onderzocht.

De uitslag van de 20-wekenecho

De uitslag van de 20-wekenecho krijg je meestal direct na afloop. Als er bij de 20-wekenecho een lichamelijke afwijking wordt gezien, zijn de gevolgen voor je kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt er een vervolgonderzoek aangeboden. Tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige, huisarts of gynaecoloog word je uitgebreid voorgelicht over dit vervolgonderzoek.

Deel dit artikel

Voor jou