Zwanger en het coronavirus

Als je zwanger bent kan het virus soms nog voor onrust zorgen. Misschien heb je vragen over de bevalling, wil je meer informatie over de risico’s van het virus en de vaccinatie of wil je weten hoe andere zwangere vrouwen met deze situatie omgaan. Want één ding is zeker: je bent niet alleen.

Vragen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent heb je geen grotere kans dan andere mensen om besmet te worden met corona. Krijg je corona, dan is de kans wel iets groter dat je erg ziek wordt. Op Allesoverzwanger.nl en NJi.nl vind je informatie over jou en je baby in tijden van de coronacrisis. Wat zijn de risico’s voor jou en je baby? Waar kun je straks bevallen en hoeveel mensen mogen daarbij zijn? Je kunt deze informatie ook op Pharos.nl vinden, maar dan in gemakkelijke taal.

De verloskundige

Door de coronacrisis zal het contact met de verloskundige soms nog anders verlopen dan normaal. Om jouw zwangerschap zo veilig mogelijk te laten verlopen en de kans op verspreiding van het virus te verkleinen, nemen sommige verloskundigen nog maatregelen. Mondkapjes zijn niet meer verplicht. Maar in ziekenhuizen, huisartsen- en verloskundigenpraktijken worden ze vaak nog wel gedragen. Door het afschaffen van de anderhalvemeterregel zijn inloopspreekuren vaak weer mogelijk. Ook mogen je partner en eventuele andere kinderen meestal weer meekomen. Je verloskundige zal het je laten weten als er in jullie praktijk nog aparte maatregelen zijn. De 22-wekenprik gaat in ieder geval door.

Vaccineren

Coronavaccins zijn prikken tegen het coronavirus. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronavaccins op zwangerschap. Uit die onderzoeken blijkt dat het vaccin voor zwangere vrouwen geen andere gevolgen heeft dan voor vrouwen die niet zwanger zijn. Op deze informatiekaart kun je alle voor- en nadelen van de vaccinatie voor jou nog eens rustig nalezen. Of kijk op NJi.nl voor meer uitleg over het vaccin en zwangerschap. Als je twijfels of vragen hebt, bespreek deze dan met je verloskundige of huisarts.

Je bent niet alleen

Net als jij, hebben meer vrouwen te maken met een zwangerschap in de coronatijd. Al deze vrouwen hebben hun eigen onzekerheden, zorgen en vragen. Zoek contact met andere zwangere vrouwen. Het kan steun geven als je weet dat je niet de enige bent. Misschien hebben jullie nog handige tips voor elkaar.

Blijf op de hoogte

Tot slot is het is goed om op de hoogte te blijven van de stand van zaken rond het coronavirus. Op Rijksoverheid.nl kun je de actuele stand van zaken lezen en het geldende advies. Voor je eigen gezondheid en die van anderen is het belangrijk om je aan deze maatregelen te houden. Heb je meer vragen over je eigen gezondheid en die van je baby in deze coronatijd? Kijk dan op RIVM.nl.

Heb je vragen over klachten? Dan kun je natuurlijk altijd de verloskundige, huisarts of GGD bellen.

Deel dit artikel

Voor jou