Gewicht

Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je aankomt in gewicht. Als je naast de normale zwangerschapskilo’s niet extra aankomt, is dat goed voor je baby en kom je na de zwangerschap weer sneller op je oude gewicht.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk

Tijdens je zwangerschap is eten voor twee niet nodig. Heb je meer trek, dan kun je het beste rauwkost, fruit, een handje noten, een schaaltje zuivel of een extra volkoren boterham nemen. Probeer niet extra te snoepen of snacken.

Lijn niet tijdens de zwangerschap

Lijn niet als je zwanger bent. Jij en je baby krijgen dan te weinig voedingsstoffen binnen. Let niet te veel op de weegschaal. Probeer wel zo gezond mogelijk te eten en snoep niet te veel. Val je de eerste drie maanden een paar kilo af door de misselijkheid? Dat is niet erg. Maar als de misselijkheid blijft aanhouden, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Als je tijdens de zwangerschap niet genoeg in gewicht aankomt, kan je kind een laag geboortegewicht hebben en eerder geboren worden dan de bedoeling was. Genoeg en gezond eten is dus belangrijk.

Wil je vasten, bijvoorbeeld vanwege de Ramadan? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.

Eetstoornis

Tijdens de zwangerschap zal je lichaam zeker veranderen. Je buik wordt dikker en je hele lichaam wordt wat ronder. Dat hoort er nu eenmaal bij. Heb je last (gehad) van een eetstoornis (anorexia of boulimia)? Dan kan het voor jou moeilijk te accepteren zijn dat je lichaam verandert. In dat geval is het goed om daar op tijd met je huisarts of verloskundige over te praten. Op de website Naeweb.nl van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen vind je meer informatie over eetstoornissen.

Overtollige kilo’s na de bevalling

Bij de bevalling raak je het gewicht van de baby, het vruchtwater en de placenta direct kwijt. De overige kilo’s zullen daarna weer wegslinken. Je borsten worden geleidelijk aan minder zwaar als je de borstvoeding afbouwt.

Het herstel van je lichaam heeft tijd nodig en het is belangrijk om jezelf die tijd ook te gunnen.

Tips om niet te zwaar te worden

Om niet te zwaar te worden, heb je misschien iets aan de volgende tips:

  • Neem als tussendoortjes groente en fruit. Kies bijvoorbeeld voor wortels, mandarijnen, appels, radijsjes of stukjes komkommer.
  • Haal niet te veel ongezonde dingen, zoals koek en snoep in huis.
  • Doe geen boodschappen als je honger hebt.
Deel dit artikel

Voor jou