Pijn en bevallen

Pijn hoort bij een bevalling; het is een normaal verschijnsel.

  • Bijna alle vrouwen vinden de ontsluitingsweeën pijnlijk.
  • Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat het kind geboren wordt.
  • Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting van de baarmoeder vordert.

Waar zit de pijn?

De pijn zit vooral onder in de buik, maar barende vrouwen hebben ook vaak rugpijn. Tijdens het persen verschilt de pijn: de één vindt het een opluchting om mee te mogen persen, bij een ander doet persen juist het meest pijn.

Endorfinen

Het lichaam maakt zelf stoffen aan die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. De endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.

Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning spelen daarbij soms een rol.

Omgaan met pijn

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen je om de weeën op te vangen. Dit kun je al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd de weeën ‘weg te puffen’ kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf voor de pijnstilling gaat zorgen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding helpen ook.

Pijnbehandeling

Om een vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. In Nederland wordt het meest gebruikgemaakt van medicijnen met een morfineachtig effect (pethidine) en de ruggenprik (epidurale of spinale anesthesie). Dit kan alleen in het ziekenhuis.

Ruggenprik

Een ruggenprik (epidurale pijnbestrijding) wordt door een anesthesist gegeven. In sommige ziekenhuizen gebeurt dit op de verloskamer. In de meeste ziekenhuizen moet je even naar de operatiekamer.

  • De arts schuift door een naald een klein slangetje (katheter) tussen de wervels in de epidurale ruimte van de wervelkolom.
  • Door inspuiting van verdovingsvloeistoffen worden de zenuwen tijdelijk uitgeschakeld.
  • Tegen de tijd dat je volledige ontsluiting hebt, wordt de toediening van medicijnen vaak verminderd. Zo voel je de weeën die nodig zijn om goed mee te kunnen persen.
  • Het kan even duren voordat de spontane persdrang op gang komt.

Bespreek het met je verloskundige

Bereid je voor je bevalling goed voor door je te informeren over wat je thuis tegen de pijn kunt doen en wat de voor- en nadelen zijn van pijnbehandeling met medicijnen. Je verloskundige vertelt je er graag meer over.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou