Zelf geld verdienen

Natuurlijk mag je kind extra geld bijverdienen om leuke dingen van te kopen of om van rond te komen. Van dat geld kunnen jongeren bijvoorbeeld ook sparen voor een eigen brommer of voor later, wanneer ze gaan studeren en op kamers gaan.

Werken

Er zijn veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Jongeren van 13, 14 en 15 jaar mogen bijvoorbeeld niet meer dan 12 uur per week werken. Daarbij zijn er ook regels met betrekking tot werken op schooldagen en in de weekenden. Voor jongeren vanaf 16 jaar zijn deze regels minder streng, en voor jongeren vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels volgens de CAO.

Recht op minimumjeugdloon

Als je kind ouder is dan 15 en jonger dan 23, heeft het recht op het minimumjeugdloon. Het is belangrijk dat je kind goed in de gaten houdt dat hij of zij niet te weinig betaald krijgt. Je kunt dit nagaan op Nibud.nl.

Bijverdienen en kinderbijslag

Vanaf 1 januari 2020 mag een kind onbeperkt bijverdienen. Er zijn geen extra regels meer voor kinderen van 16 of 17 jaar. De inkomsten van je kind hebben dus geen invloed op de hoeveelheid kinderbijslag die je krijgt.

Bijverdienen en studiefinanciering

Studenten die studiefinanciering krijgen, mogen niet onbeperkt bijverdienen. Als jongeren te veel verdienen, kan het zijn dat ze een deel van hun studiefinanciering terug moeten betalen en dat ze ook voor de ov-chipkaart moeten betalen. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de studiefinanciering stop te zetten. Stop de studiefinanciering het liefst nog voor de eerste dag van de maand waarin je kind over die inkomensgrens heen gaat. Hoeveel je kind mag bijverdienen kun je lezen op DUO.nl.

Belasting

Op het inkomen van je kind wordt belasting ingehouden. Scholieren betalen vaak meer belasting over hun loon dan uiteindelijk hoeft. Je kind moet het wel zélf terugvragen op Belastingdienst.nl. Op Nibud.nl lees je hier meer over.

Deel dit artikel

Voor jou