Op vakantie

Voor de meeste mensen is het heerlijk om na een drukke periode lekker op vakantie te gaan met het hele gezin. Je kunt dan samen allerlei leuke activiteiten ondernemen. Voordat je vertrekt, moet je je natuurlijk wel goed voorbereiden.

Wat neem je allemaal mee? Heb je de juiste zonnebrandcrème? Hebben alle gezinsleden een geldig paspoort? Denk ook aan een goede reisverzekering en vraag bij de juiste instanties of er nog inentingen nodig zijn.

Schoolvakantie

Het kan voorkomen dat het niet lukt om vrij te krijgen van je werk tijdens de schoolvakantie van je kind. Je kunt dan op een ander moment op vakantie gaan, maar misschien vindt je kind het ook leuk om in de zomer naar een vakantiekamp te gaan, of zelf met vrienden eropuit te trekken.

Alleen op vakantie

Er komt een moment dat je kind niet meer mee wil op vakantie, maar liever alleen of met vrienden op vakantie gaat. Als jij vindt dat je kind oud genoeg is en zelf die verantwoordelijkheid kan dragen, kan dat natuurlijk.

Proefvakantie

Je kind kan misschien eerst eens een weekend binnen Nederland alleen vakantie vieren met een of meer vrienden. Een andere mogelijkheid is dat je je zoon of dochter met vrienden laat kamperen terwijl de rest van het gezin verderop op dezelfde camping staat of ergens in de buurt bivakkeert. Zo wordt je kind zelfstandig.

Na de proefvakantie kun je bespreken hoe het is gegaan. Wat was leuk en wat niet? Heeft je kind nieuwe vrienden gemaakt en hoe was dat? Misschien komt dan ook een onderwerp als groepsdruk ter sprake. Dat biedt jou een mooie gelegenheid om daarover te praten, maar geef je kind wel vertrouwen.

Deel dit artikel

Voor jou