Vegetarisch

Vegetarisch

Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees. Vegetariërs eten helemaal geen vlees. Als je kind vegetarisch eet is het vooral belangrijk om er op te letten dat je kind genoeg vitamine B12 en ijzer binnenkrijgt.

Kies bijvoorbeeld voor ei, tempé, tofu en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen of een vegetarisch product waaraan ijzer, vitamine B1 en/of B12 is toegevoegd. Eet je kind geen vlees, maar wel vis? Dan is vis ook een alternatief voor vlees.

Vitamine B12

Vitamine B12 haal je alleen uit dierlijke producten. Het is verstandig om je kind voldoende melk en melkproducten te geven. Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede.

Hoe krijgt je kind voldoende ijzer binnen?

In groente zit ook ijzer, maar dat is plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd iets van groente of fruit.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer:

  • Groente. Vooral groene bladgroente, zoals spinazie, andijvie en sla;
  • Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta;
  • Peulvruchten;
  • Noten;
  • Seitan;
  • Aardappelen.

Schijf for Life

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

Deel dit artikel

Voor jou