Rijlessen en auto’s

Rijlessen en auto’s

Vanaf 17 jaar mogen jongeren autorijlessen nemen. Veel jongeren kunnen niet wachten en bellen meteen een rijschool. Andere jongeren wachten hier nog even mee, omdat ze er bijvoorbeeld eerst voor moeten sparen.

De rijschool

Er zijn veel verschillende (particuliere) rijscholen. Het is verstandig om van tevoren informatie op te zoeken over het slagingspercentage, de prijs en de lestijden, zodat je deze informatie kunt vergelijken.

Het rijexamen

Volgens onderzoek van het CBR raakt één op de vier jongeren binnen vier jaar na het behalen van het rijbewijs betrokken bij een verkeersongeval. Om de veiligheid te vergroten en het aantal ongevallen omlaag te brengen, wordt je kind tijdens het theorie- en het praktijkexamen uitgebreid beoordeeld op verkeersinzicht en zelfstandig rijden. Hiervoor zijn vijf examenonderdelen ontwikkeld:

  • zelfstandig routerijden;
  • bijzondere manoeuvres;
  • gevaarherkenning door situatiebevraging;
  • zelfreflectie;
  • milieubewust rijgedrag.

Bijzonder rijexamen

Als je kind vier keer zakt voor het rijexamen, stelt het CBR een onderzoek in waarom dat zo is. Vervolgens komt je kind in aanmerking voor een bijzondere vorm van rijexamen, zoals het BNOR (vroeger het staatsexamen) en het faalangstexamen.

Het beginnersrijbewijs

Als jongeren hun rijbewijs hebben gehaald, zijn ze vijf jaar lang beginnend bestuurder. Dit houdt in dat ze een beginnersrijbewijs hebben. Voor elke zware overtreding krijg je als beginnend bestuurder een strafpunt. Als je drie strafpunten hebt, wordt je rijbewijs ingevorderd en moet je een rijvaardigheidsonderzoek afleggen.

Bromfietsrijbewijs en het beginnersrijbewijs

Als jongeren vanaf hun zestiende of zeventiende een bromfietsrijbewijs hadden, zijn ze:

  • vanaf hun zestiende nog zeven jaar beginnend bestuurder;
  • vanaf hun zeventiende nog zes jaar beginnend bestuurder.

Autorijden vanaf 17 jaar

Sinds 1 november 2011 is het mogelijk dat jongeren op hun zestiende beginnen met rijlessen en vanaf 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Ze kunnen dan van hun zeventiende tot hun achttiende onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden. Begeleid rijden heet ook wel 2toDrive.

2toDrive is een proef van zes jaar. Als het een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, kan het wettelijk worden ingevoerd. Meer informatie vind je op de website 2toDrive van de Rijksoverheid.

Een eigen auto

Een eigen auto is natuurlijk leuk en makkelijk, maar ook duur. Behalve de aanschaf, de wegenbelasting en de benzinekosten, krijgt je kind ook te maken met de kosten van een verplichte autoverzekering. Beginnende bestuurders betalen meestal meer, omdat ze de meeste overtredingen maken en ook vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Deel dit artikel

Voor jou