Mentor

De mentor is één van de belangrijkste docenten van je kind. De mentor begeleidt een groep leerlingen, adviseert waar nodig en houdt de studievoortgang van de leerlingen in de gaten. De mentor is ook het eerste aanspreekpunt voor je kind en jou, bijvoorbeeld als er persoonlijke omstandigheden zijn die invloed kunnen hebben op de schoolprestaties van je kind.

Wat kun je met de mentor bespreken?

Het contact tussen jou en de school gaat meestal via de mentor. Als je de mentor wilt spreken, kun je een gesprek aanvragen. Maar er zijn ook mentoren die het prima vinden als ouders contact houden via de e-mail. Hier vind je enkele tips voor je gesprek met de mentor.

  • Heb je speciale vragen of problemen die meer tijd nemen? Dan kun je het best een aparte afspraak maken.
  • Bereid het gesprek goed voor. Schrijf bijvoorbeeld op wat je wilt weten, wat je wilt vertellen en wat je misschien van de mentor verwacht.
  • Praat niet alleen over wat niet goed gaat; bespreek ook positieve dingen.
  • Vraag niet alleen naar de schoolprestaties, maar ook of je kind goed kan opschieten met klasgenoten, hoe je kind zich gedraagt tegenover leraren en of het zich goed voelt op school.

Rapportbespreking

Je kind krijgt regelmatig een rapport. Je kunt daar met de mentor over praten tijdens de rapportbespreking. Het is goed om hier gebruik van te maken. Zo krijg je inzicht in hoe je kind het doet op school en kun je bespreken wat je eventueel zelf thuis kunt doen. Hier vind je tips voor een rapportbespreking.

  • Bereid je thuis voor op het gesprek.
  • Lees het rapport goed door: waar wil je meer informatie over hebben?
  • Bedenk ook waar je het zelf over wilt hebben, bijvoorbeeld over hoe je kind met andere leerlingen omgaat.
  • Misschien maakt je kind te weinig huiswerk en wil je daar met de mentor over praten.

Sommige scholen vragen de leerlingen om mee te komen naar het rapportgesprek. Het gaat tenslotte om hen. Er zijn ook scholen die vinden dat ouders en leerlingen dat zelf moeten weten. Maak hierover dan een afspraak met je kind.

Deel dit artikel

Voor jou