Veilig vrijen

Als je kind toe is aan een seksuele relatie, wil je graag dat het veilig vrijt. Het is daarom belangrijk om met een jongere te praten over hoe het zich kan beschermen tegen soa’s en zwangerschap.

Hoe geef je informatie over veilig vrijen?

  • Hoe normaler je zelf doet over veilig vrijen, hoe normaler je kind het ook vindt. Dus als het onderwerp seks ter sprake komt, vertel er dan bij dat je alleen moet vrijen met de pil en condooms.
  • Geef condooms aan je kind, of leg ze ergens duidelijk neer zodat je kind ze zelf kan pakken. Als je het een lastig onderwerp vindt, leg dan folders of boekjes neer.
  • Begin er vroeg over, al voor de puberteit. Wees niet bang dat pubers eerder aan seks beginnen als je ze informatie geeft over veilig vrijen. Uit onderzoek blijkt juist dat kinderen die goed zijn voorgelicht langer wachten met seks.

Wat vertel je?

  • Geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) en anale seks met een condoom zijn veilig. Dat geldt ook voor strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, masturberen of elkaar met de hand bevredigen. Ook orale seks (pijpen) met een condoom is veilig.
  • Orale seks waarbij de jongen klaarkomt in de mond van de ander is echter niet veilig. Net als orale seks bij het meisje (beffen) als ze ongesteld is. Met sperma aan de handen in de buurt komen van de vagina is ook onveilig.
  • Leg uit wat de gevolgen van onveilig vrijen kunnen zijn. Een meisje kan zwanger worden en je kunt een geslachtsziekte oplopen (een soa).
  • Vertel hoe je wel veilig kunt vrijen. De pil en het condoom zijn waarschijnlijk de bekendste voorbehoedsmiddelen. Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen soa’s. De pil beschermt wel tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Daarnaast zijn er nog veel meer voorbehoedsmiddelen.
  • De morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel, maar wordt gebruikt als noodmaatregel.
  • De verantwoordelijkheid voor veilig vrijen ligt bij je kind zelf.

Wanneer is seks zonder condoom veilig?

Vrijen zonder condoom is veilig als je kind seks heeft met één vaste vriend of vriendin, en geen van beide seks heeft met anderen. Daarbij is het wel belangrijk dat ze allebei zeker weten dat ze geen soa hebben. Om daarachter te komen, kunnen ze zich laten testen.

Voor een goede bescherming tegen zwangerschap is het ook van belang dat je dochter of de vriendin van je zoon anticonceptie gebruikt, zoals de pil of het spiraaltje.

Op Anticonceptievoorjou.nl kun je samen met je dochter kijken welke anticonceptie bij haar past.

Deel dit artikel

Voor jou