Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten.

Wat is seksuele opvoeding?

Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit, liefde en relaties. Het gaat ook over lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt en trots zijn op je lichaam. Seksuele opvoeding geef je vaak al ongemerkt. Je kind doet na hoe jij met liefde, relaties en seks omgaat. Zelfs als je niet over seks praat met je kind, ben je aan het opvoeden. Je bent dan een voorbeeld.

LOVE-regels

Het is belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten. Bij de seksuele opvoeding van je kind is het handig om de vier LOVE-regels te gebruiken. Deze vier regels zijn makkelijk om te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE.

  • Let op je kind: zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Offline én online.
  • Open communicatie: als je open vragen stelt, nodig je je kind uit om iets te vertellen. Sta ook open voor wat je kind zelf aan jou vertelt.
  • Voorbeeld geven: wees zelf het voorbeeld. Zorg dat je kind zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt.
  • Er zijn voor je kind: het is belangrijk dat je kind altijd bij jou terecht kan als er iets is.

Filmpje: seksuele voorlichting, hoe doe je dat?

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vragen het misschien aan je stelt. Begin daarom op tijd met seksuele voorlichting. Fiona geeft je tips.

Seksuele weerbaarheid

Als ouder speel je een belangrijke rol in het seksueel weerbaar maken van je kind. Pubers die weten wat ze wel en niet willen op seksueel gebied staan sterker in hun schoenen. Ze kunnen beter hun wensen en grenzen aangeven en laten zich minder snel onder druk zetten om verder te gaan dan ze eigenlijk willen. Jongeren voelen zich ook meer verantwoordelijk voor hun gedrag als ze daar vooraf over hebben nagedacht. Stimuleer je kind om na te denken over wat het wel en niet wil en over de gevolgen van de keuzes die ze maken. Bijvoorbeeld: over de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen, over wie verantwoordelijk is voor anticonceptie als je besluit om seks te hebben (beide partner hebben immers een rol), over wat je kunt doen als je iets niet wilt, over hoe je kunt omgaan met diversiteit in ideeën over seksualiteit.

Waarom is seksuele opvoeding belangrijk?

Een goede seksuele opvoeding is van belang om ervoor te zorgen dat je kind:

  • beter voor zichzelf kan opkomen in relaties;
  • beter weet wanneer het aan verkering en seks toe is;
  • weet waarom veilig vrijen belangrijk is;
  • meer zelfvertrouwen krijgt.

Op Sense.info is betrouwbare informatie te vinden voor jongeren van 12-25 jaar.

Filmpje: Zo praat je met je puber over internet en seks

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Je puber kan op internet allerlei seksueel getinte foto's en filmpjes tegenkomen. Ook kunnen pubers zelf intieme foto's of filmpjes van zichzelf versturen. Als onderdeel van de seksuele opvoeding, is het goed om hier met je kind over te praten. Presentatrice Fiona en deskundige Ingvil de Haan van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, geven in dit filmpje tips.
Deel dit artikel

Voor jou