Tienerzwangerschap

Wat doe je als je dochter zwanger is, of het vriendinnetje van je zoon? Soms is het gepland, maar in de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongewenst. Je kind is nog jong en zit misschien ook nog op school. Nu al een kind krijgen en opvoeden is niet niks. Daarom is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken.

Zwangerschapstest

Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is, doe dan eerst een zwangerschapstest. Deze test kan ze het best tweemaal doen om zeker te zijn van de uitslag.

Zwanger

Hoe moeilijk het ook is en wat er ook allemaal door je heen gaat, je dochter heeft je steun nodig. Ze weet misschien zelf nog niet goed wat haar mogelijkheden zijn. Daarom kun je haar het best zo goed mogelijk informeren. Probeer daarbij toch ‘neutraal’ te blijven en geen druk op haar te leggen. Ze zal uiteindelijk een keuze moeten maken waar ze zich zelf goed bij voelt.

Je dochter kan haar kind zelf opvoeden of afstaan. Ze kan ook kiezen voor abortus. De meeste meiden kiezen tussen zelf opvoeden of abortus.

Zelf opvoeden

Je dochter kan twijfelen of ze het wel aankan om een kind op te voeden. Misschien is ze nog erg jong. In sommige gevallen wil de vader betrokken zijn, maar het kan ook zijn dat je dochter er alleen voor staat. Hoe dan ook kan ze zich heel onzeker voelen.

Als ouder kun je haar vertellen hoe het is om een kind te krijgen en op te voeden. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met haar eigen situatie: Is de vader wel of niet betrokken? Studeert ze en gaat het lukken om haar studie te combineren met het opvoeden van een kind? En hoe help je haar daarbij?

De zwangerschap afbreken

Je dochter kan ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken. Daar zijn verschillende methodes voor, afhankelijk van hoeveel weken je dochter zwanger is: een overtijdbehandeling, een abortuspil of een zuigcurettage.

Afstaan

Een andere optie is het kind geboren laten worden en dan afstaan. Je dochter kan kiezen voor pleegzorg of voor adoptie. Bij adoptie worden alle banden verbroken. Bij pleegzorg kan je dochter nog wel contact houden met haar kind. Ze kan zelfs de zorg voor haar kind weer terugnemen als ze ouder is en dat aankan.

Hulp bij keuzes maken

Natuurlijk is het heel moeilijk voor je dochter om een ‘goede keuze’ te maken. Ze heeft daarbij alle hulp nodig van jou. Je dochter kan daarnaast ook hulp krijgen van de Fiom of Siriz. Via internet kan ze terecht op de website Tienermoeders.nl van de FIOM of op Siriz.nl. Op Tienermoeders.nl kunnen ook jonge vaders terecht!

Heb je zelf vragen of zoek je hulp? Dan kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met Fiom.nl.

Deel dit artikel

Voor jou