Zak- en kleedgeld

Zakgeld en kleedgeld helpen kinderen te leren omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt.

De uitgaven van je kind

Hoeveel zak- of kleedgeld je kind nodig heeft, wordt duidelijk als je samen even alle uitgaven op een rij zet. Denk bijvoorbeeld aan toiletartikelen, make-up, cadeautjes, entreegeld voor feesten of de disco, schoenen en kleding. Je kunt overleggen welke dingen echt nodig zijn en welke minder van belang zijn. Denk ook aan de kosten van een mobieltje.

Afspraken maken over zakgeld

Wanneer je jongeren zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over het bedrag, wanneer je het geeft, waar ze het aan mogen uitgeven en wanneer ze een verhoging krijgen.

Maak een lijstje waarop je de afspraken vastlegt over wat je kind van het zak- en kleedgeld moet betalen en welke uitgaven jij betaalt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jij de schoolspullen betaalt. Misschien is het handig dat je ook aangeeft welke kleding je kind van het kleedgeld moet betalen. Denk bijvoorbeeld ook aan sportkleding.

Leerproces

Je hoeft niet mee te gaan in alle financiële wensen van je puber. Houd rekening met wat je kunt missen en bedenk tegelijk aan welk budget je je kind wilt laten wennen. Als je kind straks zelfstandig is, zal het ook niet alles kunnen kopen wat het wil. Je eigen kledingbudget beheren is een goede manier om leren omgaan met beperkte middelen.

Zakgeld en kleedgeld helpen je kind te leren omgaan met geld. Dat betekent:

  • met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen;
  • wensen kunnen afstemmen op inkomsten;
  • keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Te weinig zakgeld?

Grijp niet onmiddellijk in als er onverantwoorde uitgaven worden gedaan. Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind eens iets duurs koopt dat niet direct nodig was. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. Door te leren omgaan met dit soort fouten, kunnen jongeren voorkomen dat ze later door een verkeerde keuze in financiële problemen raken.

Als kinderen vaker geld tekortkomen, zouden ze hun zakgeld of kleedgeld kunnen aanvullen met verdiensten uit een bijbaantje. Daarbij kunnen ze natuurlijk ook sparen voor iets duurs.

De gouden regels

  1. Zakgeld en kleedgeld zijn vaste bedragen.
  2. Je geeft het geld op een vast tijdstip.
  3. Je maakt afspraken over de besteding. Wat moet je kind ervan kunnen betalen?
  4. Zakgeld en kleedgeld worden niet gebruikt als straf of beloning.

Meer informatie over zakgeld, kleedgeld en belgeld vind je op Nibud.nl.

Deel dit artikel

Voor jou