Sparen

Wie spaart, die heeft wat! Het is belangrijk dat kinderen dat al vroeg leren. Je kunt ook zelf voor je kind sparen, bijvoorbeeld voor een fiets, een computer, autorijlessen of studiekosten.

Leren sparen

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te leren sparen. Zo leert je kind plannen met geld. Dat is handig voor later als je kind met grote en onverwachte uitgaven te maken krijgt.

Sparen met een doel

Heeft je kind moeite met geld sparen, bedenk dan samen een specifiek doel om voor te sparen. Bijvoorbeeld met het spaarplan van Nibud.nl. Hiermee wordt duidelijk na hoeveel tijd je kind zijn spaardoel bereikt of hoeveel het moet sparen om het spaardoel te halen.

Wil je dat je kind elke maand een bedrag spaart, stel dan bij internetbankieren in dat er automatisch een bedrag van de betaalrekening naar de spaarrekening wordt overgeboekt. Jongeren kunnen vanaf hun 18de zelf een spaarrekening openen.

Sparen voor je kind

Sommige ouders of grootouders hebben een spaarrekening voor hun (klein)kind. Je kunt er zelf geld op storten (bijvoorbeeld de kinderbijslag en beheren. Staat de spaarrekening op naam van je kind, dan kun je je kind op de 18e verjaardag het beheer over het spaargeld geven.

Hoe wil je sparen?

Bij de bank kun je navragen welke soorten spaarrekeningen er zijn. Houd natuurlijk rekening met je inkomen en hoeveel je zou willen sparen voor je kind. Bedenk ook of je tussentijds over het geld wilt kunnen beschikken en of je maandelijks een vast bedrag wilt sparen.

Vraag van tevoren of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen in het geval van scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (een van) de ouders.

Belastingvrij schenken

Je kunt je kind ook belastingvrij geld schenken. Daar zijn verschillende regelingen voor. Let wel dat je het spaargeld van je minderjarige kind moet melden bij de Belastingdienst. Kijk op Belastingdienst.nl voor meer informatie.

Deel dit artikel

Voor jou