Omgaan met geld

Het is een cliché, maar geld kun je maar één keer uitgeven. Je kind moet dus leren goed na te denken voor het iets koopt.

Erbij willen horen

In de puberteit wordt de mening van vrienden en klasgenoten steeds belangrijker. Jongeren doen daarom dingen die hun vrienden ook doen. Reclame speelt hier handig op in. Dat is natuurlijk prima zolang je kind het zelf kan én wil betalen. Probeer samen te ontdekken waarom je kind iets zo graag wil hebben of doen.

Zoek naar alternatieven

Als je zoon of dochter toch hetzelfde wil hebben als anderen maar het niet kan betalen, kan hij of zij natuurlijk op zoek gaan naar een alternatief. Of je kind kan wachten op de uitverkoop of een aanbieding. Het is ook slim om prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en websites.

Anderen hebben altijd meer…

Het lijkt soms alsof anderen altijd meer geld hebben. Praat erover met je kind dat je soms dingen niet kunt kopen, die voor anderen normaal zijn. Verschillen zijn er nu eenmaal altijd.

Leren omgaan met geld

Je kind leert veel van het bijhouden van wat het verdient met een bijbaantje en wat het krijgt aan zakgeld of kleedgeld. Dat helpt je kind ook om te leren sparen. Op de website Nibud.nl staan handige tips voor het maken van een begroting.

Is het geld op?

Is de bankrekening leeg? Dan is het advies om liever geen extra geld te geven. Pubers hebben behoefte aan duidelijke regels en jij kunt je kind daarbij helpen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind geld gaat lenen om mee te kunnen doen met de laatste trends.

Deel dit artikel

Voor jou