Vriendschap

Voor de meeste jongeren betekent vriendschap gezelligheid, jezelf kunnen zijn, praten, luisteren, elkaar vertrouwen en begrijpen, en samen leuke dingen doen.

Het is gezellig om vrienden te hebben, maar het is ook goed. Je leert hoe je met elkaar om moet gaan. Jongeren leren veel over zichzelf door met vrienden om te gaan. Vrienden hebben is ook goed voor het zelfvertrouwen. Als je kind bij een vriendengroep hoort, geeft dat veiligheid en zekerheid.

Vrienden

Als kinderen (veel) vrienden hebben, kunnen ze samen met hen uitgaan en andere leuke dingen doen, zoals films kijken, naar muziek luisteren, winkelen en rondhangen. De meeste jongeren doen daarom erg hun best om vrienden te maken. Je kind kan zich aansluiten bij een vriendengroep of een subcultuur.

Vrienden worden belangrijker

Misschien vind je het moeilijk dat je puber jou minder nodig heeft. Jongeren maken zich los en hun vrienden zijn op deze leeftijd soms belangrijker voor hen dan hun ouders. Dit is normaal. Toch heb je nog veel invloed, maar het kan best zijn dat je dat pas over een paar jaar merkt.

Sociaal netwerk

De vrienden van je kind vormen een ‘sociaal netwerk’. Op internet kan iedereen tegenwoordig zijn netwerk goed bijhouden door vrienden toe te voegen op een persoonlijke pagina. Je kind kan bijvoorbeeld persoonlijke berichtjes sturen en foto’s laten zien. Je kunt ook nieuwe mensen leren kennen op internet. Als ouder kun je je soms zorgen maken over de veiligheid van dit soort websites.

Vriendengroep

Je kind kan deel uitmaken van een groep vrienden die intensief met elkaar omgaan en dezelfde smaak en voorkeuren hebben. Een vriendengroep heeft iets van een familie en biedt veiligheid en zekerheid. Zo’n groep helpt jongeren ook om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Een subcultuur is iets anders. Daarbij gaat het meer om je gevoel van identiteit, van wie je bent.

Echte vrienden

Wie zijn je echte vrienden? Hoe bepaal je de waarde van vriendschap? Jongeren zijn hier veel mee bezig. Ze willen zelf beslissen met wie ze vriendschap sluiten en wie ze toelaten tot hun vriendenkring. Doordat ze bezig zijn zichzelf te ontdekken, kunnen ook hun vriendschappen wisselen, omdat ze steeds opnieuw afwegen hoeveel die vrienden voor hen betekenen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind maar één beste vriend of vriendin heeft, of dat je het idee hebt dat je puber geen vrienden heeft.

Ruzie

Ruzie hoort bij vriendschap, maar er zijn ook genoeg jongeren die nooit ruzie hebben met hun beste vriend of vriendin. Soms kun je ook merken dat ze steeds meer uit elkaar groeien. Dit laatste is niet vreemd; tijdens de puberteit verandert je kind en krijgt het andere interesses en andere vrienden.

Deel dit artikel

Voor jou