Piercings en tatoeages

Piercings en tatoeages

Een piercing is een gaatje in de huid voor een sieraad. Dat gaatje kan bijvoorbeeld in je oor, neus, navel, wenkbrauw, tong of lip zitten. Een tatoeage wordt aangebracht met een apparaat dat met een naald gaatjes in de huid prikt en inkt in de gaatjes brengt.

Piercings en tatoeages als sieraad

Of je ze nu mooi vindt of beschouwt als een verminking van het lichaam, piercings en tatoeages worden al sinds mensenheugenis aangebracht. De designs zijn onderhevig aan modetrends. De laatste jaren zie je bijvoorbeeld vaak dat meisjes een navelpiercing laten zetten. Als ze op deze manier worden gebruikt, hebben piercings en tatoeages de status van sieraad of versiering.

Identiteit

Piercings en tatoeages kunnen ook gebruikt worden om je identiteit te bevestigen. Jongeren laten daarmee zien wie ze zijn, soms ook met het doel om zich af te zetten tegen anderen en de samenleving. Vaak gaat het daarbij ook om groepsgedrag, bijvoorbeeld bij ‘gothic’ jongeren. Gothic jongeren dragen daarbij vaak zwarte kleding en make-up. Door hun extreme uiterlijk zetten ze zich af tegen anderen en proberen ze anderen misschien zelfs te choqueren.

Erover praten

Veel mensen hebben daardoor een negatief beeld van piercings en tatoeages. Als ouder maak je je misschien zorgen wanneer je kind een piercing of een tatoeage wil. Het is dan verstandig om de gevolgen te bespreken. We zetten een aantal nadelen en gezondheidsrisico’s op een rijtje.

  • De huid kan ontsteken.
  • Een tatoeage is permanent; je houdt hem voor de rest van je leven.
  • Je lichaam en de tatoeage veranderen als je ouder wordt.
  • Een tatoeage zetten doet pijn.
  • Een piercing in de tong of lippen kan problemen geven met verstaanbaar spreken, slikken en kauwen, en als je naar de tandarts moet, zit hij in de weg.
  • Een piercing kan er wel uit, maar het gaatje blijft.

Hygiëne

Het is raadzaam om piercings of tatoeages te laten zetten in betrouwbare piercing- en tattooshops. De GGD heeft hier een overzicht van en controleert de piercing- en tattooshops ook regelmatig. Vooral bij het zetten van piercings is hygiëne heel belangrijk om infecties te voorkomen, zeker wanneer kwetsbare of gevoelige lichaamsdelen gepiercet worden, zoals de tepels en de navel.

Toestemming van de ouder

Jongeren onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders (of verzorgers) om een tatoeage of een piercing te laten zetten. Als ouder moet je erbij aanwezig zijn. Jongeren onder de 16 jaar mogen nog geen piercings nemen in hun geslachtsdelen en tepels. Als je kind 16 of 17 jaar is, mag dit wel, maar heeft het alsnog jouw toestemming nodig.

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen geen piercings of tatoeages nemen (met uitzondering van oorbellen). Een piercing- en tattooshop kan zijn vergunning kwijtraken als hij deze regels overtreedt.

Deel dit artikel

Voor jou