Seksuele oriëntatie

In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand anders.

Seksuele oriëntatie

Veel kinderen voelen zich aangetrokken tot jongeren van een ander geslacht. We noemen dat een heteroseksuele oriëntatie. Er zijn ook jongeren die zich seksueel alleen aangetrokken voelen tot jongeren van het eigen geslacht. Een jongen die op jongens valt is homoseksueel. Een meisje dat op meisjes valt, is lesbisch. Daarnaast zijn er ook jongeren die zich seksueel aangetrokken voelen tot zowel jongens als meisjes. Dat noemen we biseksueel.

Uit de kast komen

Als jongeren er openlijk voor uitkomen dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn, dan noemen we dat ook wel ‘uit de kast komen’. Sommige jongeren laten dit voorzichtig merken, anderen komen er openlijk voor uit. Als jouw kind vertelt dat het homoseksueel, lesbisch of biseksueel is schrik je misschien of moet je even aan het idee wennen. Maar misschien had je al een vermoeden. Voor kinderen kan het een grote stap zijn om hier open over te zijn. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Beschouw het als een positief teken als je kind het je durft te vertellen. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt.

Hoe reageer je?

Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over de eigen seksuele oriëntatie, probeer dan zo min mogelijk vooroordelen te hebben. Je kunt je oriënteren en je mening misschien aanpassen met hulp van de informatie van Iedereenisanders.nl en COC.nl.

Het kan voor je kind ook fijn zijn om met kinderen en jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Wijs je kind dan op de Jong&Out-app van het COC. Hiermee kunnen LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar In een veilige online omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy wordt gewaarborgd.

Maak je je zorgen?

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo- of biseksualiteit niet overal in de maatschappij geaccepteerd wordt. In sommige kringen kan je kind bewust slecht behandeld worden. In sommige religieuze kringen wordt bijvoorbeeld beweerd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen. Verschillen in seksuele oriëntatie zijn natuurlijk. Dit is algemeen erkend door psychologen, psychiaters en artsen.

Deel dit artikel

Voor jou