Menstruatie

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteldheid) tussen hun 10e en 15e jaar. Door de komst van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Dan is ze vruchtbaar en kan ze zwanger raken. Het is dus voor zowel jongens als meisjes belangrijk om te weten wat het betekent als een meisje ongesteld is.

Wat is menstruatie?

Als een gerijpte eicel niet wordt bevrucht, sterft deze af. Het teveel aan slijmvlies en bloed wordt afgestoten. Dat heet de menstruatie en duurt meestal tussen de drie en de acht dagen.

Vlak voor en tijdens de menstruatie kan een meisje sneller gaan huilen, of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kan ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

Kun je de eerste menstruatie zien aankomen?

Bij de meeste meisjes komt eerst de borstontwikkeling op gang en krijgen ze schaamhaar. De menstruatie komt ongeveer een tot anderhalf jaar na het begin van de borstontwikkeling op gang. Een paar maanden voordat je kind voor het eerst ongesteld wordt, kan ze last hebben van wat roodbruine afscheiding.

Een bijzondere gebeurtenis

Sommige meisjes kijken uit naar hun eerste menstruatie. Het bevestigt voor hen dat ze een vrouw worden. Anderen zien er juist tegenop. Het is voor meisjes hoe dan ook een bijzondere gebeurtenis.

Voorbereiden

Begin op tijd je dochter voor te bereiden op de eerste menstruatie. Leg uit wat er gebeurt in het lichaam van een vrouw en vertel haar over het gebruik van maandverband en tampons. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de pubergidsen van Rutgers.

Als je dochter er tegenop ziet, probeer haar dan gerust te stellen. Je kunt haar ook tips geven voor menstruatiepijn. Ook hiervoor kun je de pubergids gebruiken.

Menstruatiecyclus

De menstruatie is na de eerste keer niet meteen regelmatig. Soms blijft een tweede ongesteldheid een paar maanden uit. Dat is normaal. Meestal komt dit doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen. Gedurende de puberteit neemt de afgifte van hormonen nog toe.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

Uiteraard kan een wegblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Als je je er zorgen over maakt, kun je het best contact opnemen met je huisarts. Vanaf de leeftijd van twintig jaar krijgen vrouwen meestal pas een regelmatige menstruatiecyclus.

Deel dit artikel

Voor jou