Veiligheid online

Jongeren zitten veel op internet. Internet heeft natuurlijk leuke kanten en voordelen, maar het is ook belangrijk om op de veiligheid te letten.

Veilige sites

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je maatregelen nemen die veilig internetten bevorderen. Je wilt misschien liever niet dat pubers op websites kijken die niet geschikt voor hen zijn. Om dat te voorkomen kun je bijvoorbeeld een filter op de computer zetten dat de toegang tot onveilige websites blokkeert en alleen toegang biedt tot veilige sites.

Maar bedenk: pubers hebben meer ruimte nodig om zelf op onderzoek uit te kunnen gaan, dan basisschoolkinderen. Een pornofilter blokkeert vaak ook websites met goede informatie over seks zoals Sense.info.

Tips voor veiligheid online

Je wilt misschien niet dat je kind denkt dat je je overal mee bemoeit.

  • Probeer uit te leggen waarom je toch af en toe wilt weten welke websites je kind bezoekt, omdat internet naast leuke kanten ook gevaarlijke kanten heeft.
  • Daarnaast is het goed om af en toe mee te kijken als je kind op Facebook zit.
  • Leg je kind uit dat er op internet soms minder leuke dingen gebeuren, zoals cyberpesten.
  • Vertel over het gebruik van films en foto’s en de gevaren die daaraan vastzitten. Als iemand een minder leuk filmpje van je kind op YouTube zet, kan iedereen dat filmpje zomaar downloaden of op een site zetten. Het filmpje gaat dan zwerven en je kunt het niet meer ongedaan maken. Vertel je kind dat je zelf nooit zoiets moet doen.
  • Leg je kind uit dat je nooit persoonlijke gegevens moet geven aan iemand die je alleen kent van internet, zoals je naam, leeftijd, telefoonnummer, adres en e-mailadres. Wat je normaal niet zou doen, moet je ook op internet niet doen.

Meer weten?

Lees dan ook de adviezen over het mediagebruik van pubers.

Filmpje: Zo praat je met je puber over internet en seks

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Je puber kan op internet allerlei seksueel getinte foto's en filmpjes tegenkomen. Ook kunnen pubers zelf intieme foto's of filmpjes van zichzelf versturen. Als onderdeel van de seksuele opvoeding, is het goed om hier met je kind over te praten. Presentatrice Fiona en deskundige Ingvil de Haan van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, geven in dit filmpje tips.
Deel dit artikel

Voor jou