Huiswerk gaat voor

Huiswerk gaat voor

Bijna alle ouders merken dat de afleiding van sociale media (via computer en mobiele telefoon) zo groot is, dat pubers moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk.

Afspraken maken: hoe eerder hoe beter

Om te voorkomen dat het ten koste gaat van het huiswerk, moet je goede afspraken maken met je kind. Hoe eerder je daarmee begint (hoe jonger je kind nog is), hoe beter.

Wat werkt het beste?

Ontdek samen wat het beste werkt. De een wil elk half uur even op het mobieltje kijken, de ander wil hem helemaal weg hebben tot het huiswerk af is. Hoe dan ook, bedenk dat bijna alle pubers hier hun ouders voor nodig hebben. Uit zichzelf kunnen ze zich moeilijk beheersen.

Goed om te weten

Als ze naar een huiswerkklas gaan, moeten daar ook altijd alle apparaten opgeborgen worden.

Tip: een handig boek

Een handig boek voor ouders over dit onderwerp is “Focus! Over sociale media als de grote afleider”. (Ook te leen in de bibliotheek.) Je kunt stukken eruit samen met je puber lezen en bespreken, meestal vinden ze het een interessant onderwerp.

Soms gaat het mediagebruik ook ten koste van de nachtrust

Pubers gaan soms ook tot heel laat door met het sturen van berichten: ze slapen dan niet genoeg. Let daarop: zorg dat een mobieltje, laptop of tablet niet meegaat naar de slaapkamer als het bedtijd is.

Vooral als je kind moeilijk inslaapt, waar pubers nogal eens last van hebben, is dit belangrijk. Beeldschermgebruik maakt het inslapen alleen maar moeilijker. Een boek lezen of naar een luisterboek luisteren, is veel beter.

Deel dit artikel

Voor jou