Adviezen mediagebruik pubers

Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat je puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.

Maar pubers kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om te blijven praten over wat je kind ziet en meemaakt en om regels te geven, vooral tot 15 jaar. Vanaf 16 jaar wordt je kind zelfstandiger en alweer wat wijzer. Op de website VPNgids.nl lees je meer over hoe je deze gesprekken voert. Praat ook met je kind over een goede lichaamshouding en het effect van beeldschermen op de ogen.

De wet gaat tot 16 jaar

De wet beschermt kinderen tot 16 jaar. Daarna mogen ze alles kopen en zien als het om media gaat. Ook games met Pegi 18 (geschikt voor spelers vanaf 18 jaar).

Filmpje: Fiona over mediagebruik

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Hoe kun jij je kind helpen om digitale media op een goede manier te gebruiken? Fiona geeft je tips.

Tip 1: volg de adviezen van Kijkwijzer en Pegi, en bepaal zelf duidelijke grenzen

  • Houd je aan het advies van Kijkwijzer en Pegi.
  • Geef duidelijke regels en grenzen over tijdsbesteding en handhaaf die regels. Bijvoorbeeld door de week twee uur beeldschermtijd per dag als vrijetijdsbesteding (dus niet voor school) en geen mobiele telefoon tijdens het eten of mee naar bed.

Tip 2: stimuleer creatief gebruik van media, zoals filmpjes maken

Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij leren programmeren.

Tip 3: praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: ‘Hoe was het vandaag online? Nog iets leuks gezien op Instagram?’ Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks.

Tip 4: kijk samen naar YouTube-filmpjes

Kijk samen naar YouTube-filmpjes die je kind naar vrienden doorstuurt en geef commentaar op wat je ziet op sociale media, televisie, enzovoort.

Tip 5: praat ook over online privacy

Praat over online privacy en jezelf presenteren via sociale media: wie ben je online, wat wil je van jezelf laten zien? Wijs je kind op de risico’s van ‘onbekende vrienden’.

Tip 6: praat over ‘sexting’

Veel pubers hebben wel eens een uitdagende foto doorgestuurd gekregen van een halfnaakte jongen of meisje. Leer je kind dat ze die beelden niet moeten doorsturen: je beschadigt degene die erop staat enorm. Bovendien is het strafbaar. Het is beter om te zorgen dat die beelden zo snel mogelijk van je telefoon verdwijnen en om tegen je vrienden te zeggen dat ze dat ook moeten doen. Zie ook de website Houhetlekkervoorjezelf.nl. Voor hulp kun je naar HelpWanted.nl.

Filmpje: Zo praat je met je puber over internet en seks

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Je puber kan op internet allerlei seksueel getinte foto's en filmpjes tegenkomen. Ook kunnen pubers zelf intieme foto's of filmpjes van zichzelf versturen. Als onderdeel van de seksuele opvoeding, is het goed om hier met je kind over te praten. Presentatrice Fiona en deskundige Ingvil de Haan van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, geven in dit filmpje tips.

Tip 7: praat over gevoelens bij sociale media

Sociale media kunnen heel leuk zijn, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Je kind kan er vervelende gevoelens door krijgen. Het kan bijvoorbeeld bang zijn om iets te missen als het even niet op sociale media zit. Of je kind voelt zich vervelend als er geen leuke reacties op een foto komen. Het is fijn als je kind met jou hierover kan praten. Dat helpt je kind om met moeilijke gevoelens te leren omgaan.

Deel dit artikel

Voor jou