Gamen

In de puberteit ontstaan er verschillen tussen jongens en meisjes in het gamegedrag. Tot 12 jaar vinden jongens en meisjes gamen even leuk, maar tussen 12 en 15 jaar zie je dat vooral jongens ermee doorgaan. Dat komt ook doordat de games die er zijn voor deze leeftijd, meisjes minder aanspreken.

Virtuele werelden

Games waarbij je lid bent van een groep hebben een grote aantrekkingskracht op pubers. Zo zitten meisjes graag in games waar je met z’n allen rondhangt in een bepaalde omgeving (een hotel, een middeleeuwse wereld of een stad). Een omgeving waar je allemaal kleine opdrachten kunt doen, maar vooral ook met elkaar kunt optrekken en praten.

Dit soort games wordt ook wel ‘virtuele werelden’ genoemd. Populair zijn Minecraft en Runescape.

Fortnite

Een voorbeeld van een game die jongeren (jongens en meisjes) op dit moment veel spelen, is Fortnite Battle Royale. Dat is een game die je gratis kunt spelen, hoewel je wel voor een extra outfit kunt betalen. Er zitten leuke dingen in, zoals de dansjes. Je ziet die nu ook op sportvelden of op het schoolplein. Het is een schietspel, maar niet heel heftig. Je kunt er ook zelf stellages bouwen, om je achter te verschansen. Het leuke is dat je het spel kunt spelen met een groep vrienden, tegen een vijand. Het kan zijn dat jongens hierdoor een groepsdruk voelen. Daardoor kan het gamen ten koste gaan van andere dingen, zoals het maken van huiswerk, optrekken met vrienden buiten de game en sporten.

Kijken naar gamers

Via YouTube laten gamers aan elkaar zien hoe ze een game spelen. Ze publiceren filmpjes die ze zelf gemaakt hebben tijdens het gamen. Ook kun je via Twitch kijken naar andere gamers van over de hele wereld, terwijl ze aan het gamen zijn. Tieners kijken graag naar zulke ‘online streams’. In Nederland kijken pubers vooral Fornite en League of Legends. Beide games hebben Pegi 12, maar er zijn natuurlijk ook games te zien die Pegi 16 hebben (niet geschikt onder de 16 jaar).

Filmpje: Fiona over pubers en gamen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Gamet je puber heel veel? In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je hier mee om kunt gaan en waar je op kunt letten als je je zorgen maakt.
Deel dit artikel

Voor jou