Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie. Als je kind hooikoorts heeft, is het allergisch voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. De periode waarin er stuifmeel in de lucht hangt, loopt van februari tot en met september. Vooral in de lente kan je kind veel last hebben van hooikoorts.

Symptomen van hooikoorts

Hooikoorts lijkt eerst op een verkoudheid in de neus. Daarna wordt het al snel erger en ontstaan er klachten als een branderig gevoel en jeuk in de neusholtes. Je kind zal veel gaan niezen en snotteren. Ook de ogen beginnen te jeuken en te tranen. In de mond, keel en luchtpijp ontstaat eveneens een branderig, jeukend gevoel. Je kind kan erg gaan hoesten en soms ook kortademig worden. Een aantal kinderen krijgt ook astma.

Geneesmiddelen

Je kunt hooikoorts niet genezen, maar je kunt wel middelen gebruiken tegen de klachten, zoals een neusspray of oogdruppels. Overleg met je huisarts welk middel geschikt is voor de klachten van je kind.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Als de lucht droog is, hangt er veel stuifmeel in de lucht. Je kind kan dan dus beter zo veel mogelijk binnenblijven.
  • Na een flinke regenbui is de concentratie stuifmeel het laagst. Dat is een goed moment om lekker naar buiten te gaan.
  • Daarnaast hoef je in de zomer niet alle deuren en ramen dicht te houden, je kunt eventueel ook speciale horren plaatsen.
  • Natuurlijk helpt het om wat vaker dan normaal te stofzuigen.
Deel dit artikel

Voor jou