Blaasontsteking

Een blaasontsteking is heel vervelend. Het zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel bij de plasbuis en tijdens het plassen. Kinderen kunnen ook steeds het gevoel hebben dat ze moeten plassen, terwijl dat eigenlijk niet hoeft.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die meestal ontstaat door bacteriën uit de darmen. Blaasontsteking wordt dus niet veroorzaakt door kou of natte kleding.

Meisjes

Meisjes kunnen makkelijker een blaasontsteking krijgen dan jongens. Hun plasbuis is veel korter en de anus zit dicht bij de plasbuis. Bij het afvegen kunnen de bacteriën makkelijk vanuit de anus in de plasbuis komen en vanuit de plasbuis in de blaas. Daarom is het voor meisjes heel belangrijk altijd van voren naar achteren af te vegen. Ook is het verstandig als je dochter eerst haar handen wast voordat ze haar maandverband of tampon verwisselt. Raad je dochter aan overdag veel te drinken en als ze moet plassen ook meteen naar het toilet te gaan en goed uit te plassen.

Nierbekkenontsteking

Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan er een ontsteking van de nieren ontstaan. Dit kan zelfs leiden tot blijvende nierschade. Het is daarom belangrijk een blaasontsteking tijdig te laten behandelen.

Wat kun je eraan doen?

Als je denkt dat je kind een blaasontsteking heeft, ga dan het liefst dezelfde dag of meteen de volgende ochtend naar de huisarts.

  • Laat je kind ’s ochtends in een schoon potje (of ‘urinecontainer’) plassen. De huisarts kan dan testen of er bepaalde bacteriën in de urine zitten. Als dat zo is, zal hij medicatie voorschrijven waarmee de blaasontsteking meestal makkelijk te genezen is.
  • Wat goed helpt is je kind veel te laten drinken, bij voorkeur zure dranken zoals cranberrysap of sinaasappelsap.
  • Laat je kind ook vaak naar de wc gaan.
Deel dit artikel

Voor jou