Een gezond gebit

Een goede verzorging van het gebit van je kind blijft heel belangrijk. Je kind moet er tenslotte nog zijn hele leven mee doen! Geef daarom nog steeds aandacht aan dat je kind zijn tanden goed poetst.

Tandonvriendelijk eten en drinken

Elke keer als je kind iets eet of drinkt, dan wordt het gebit aangevallen. Dit heet een 'zuurstoot' of een 'zuuraanval'. De suiker die in eten en drinken zit, wordt in de mond omgezet in zuren. Hierdoor lost het tandglazuur op. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd. Zo ontstaan gaatjes.

Tips voor tandvriendelijk eten en drinken

  • Leg je kind uit dat je vooral gaatjes krijgt door te vaak te eten of te drinken. Je kind kan daarom beter niet vaker dan 7 keer per dag iets eten: 3 maaltijden en 3 of 4 tussendoortjes.
  • Overdag kan je kind het best water of thee drinken. Het liefst zonder suiker of melk.
  • Leg je kind ook uit dat er in frisdrank en vruchtensap veel suiker zit. Dit is erg slecht voor het gebit.
  • Kinderen in de puberteit zijn vaak erg met hun uiterlijk bezig. Je kunt je kind erop wijzen dat je een vieze adem kunt krijgen en gele tanden als je je gebit niet goed verzorgt.
  • Het is ook goed om te flossen en met ragertjes of tandenstokers de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken.

Naar de tandarts

Stimuleer je kind minstens één keer per jaar naar de tandarts te gaan; twee keer is nog beter. Het mooist is als je kind zelf een afspraak maakt. De tandarts kan het gebit van je kind controleren. Als je kind eerder pijn heeft, maak dan meteen een nieuwe afspraak.

Ga ook eens naar de mondhygiënist met je kind. Zo ontdek je op tijd mogelijke problemen met het gebit en kun je er iets aan doen.

Deel dit artikel

Voor jou