Koorts

Denk je dat je kind koorts heeft? Meet dan altijd even de temperatuur op. Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Het is heel vervelend als je kind zich niet lekker voelt.

Koorts bij pubers

Koorts is een teken dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn. Door de hogere temperatuur kan het lichaam deze beter bestrijden.

Maak je niet meteen zorgen als je kind koorts heeft. Bij kinderen kan de lichaamstemperatuur heel snel omhoog gaan. Bij een verkoudheid of een griepje kunnen ze zomaar 39 graden koorts hebben. Let goed op het gedrag om te zien of er echt iets aan de hand is.

Drinken is belangrijk

Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft. Wil het juist niet drinken? Geef dan vaker kleine beetjes. Zo voorkom je uitdroging. Let ook op of de temperatuur in de kamer niet te hoog of te laag is.

Bij hoge koorts met diarree bestaat ook bij pubers een risico op uitdrogen. Je kunt eventueel ORS geven. Dit is een mengsel van suikers en zouten dat je oplost in water. ORS herstelt de vochtbalans in het lichaam. ORS koop je bij de apotheek of drogist.

Naar de huisarts?

Je kunt zelf het best inschatten of je met je kind naar de huisarts moet. Twijfel je? Bel dan altijd de huisarts. Doe dat in ieder geval als je kind:

  • een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 39 graden, overgeeft en diarree heeft;
  • slap en hangerig is, slecht drinkt en niet reageert;
  • koortsaanvallen en huiduitslag heeft;
  • langer dan 48 uur koorts heeft.

Meer informatie over koorts bij kinderen

Kijk voor meer informatie over koorts bij kinderen op Thuisarts.nl.

Deel dit artikel

Voor jou