Praten over roken

Als jongeren roken, doen zij dit uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken. Jongeren denken vaak dat zij niet snel verslaafd zullen raken aan roken, maar dat is niet waar. Nicotine is een zeer verslavende stof. Hoe jonger kinderen beginnen met roken, hoe moeilijker het wordt om ermee te stoppen als ze ouder zijn.

Praten over roken

Het lijkt vaak of pubers geen advies nodig hebben van hun ouders. Toch blijkt uit onderzoek dat jongeren minder snel beginnen met roken als ze weten hoe hun ouders over roken denken. Het is dan ook belangrijk om op tijd met je kind over roken te praten en om jouw mening over roken te geven. Leg uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Veel kinderen weten namelijk niet goed hoe hun ouders over roken denken.

Ook als je zelf rookt, kun je aangeven dat je niet wilt dat je kind gaat roken. Je kunt over je eigen ervaringen met roken (en verslaving) vertellen.

Als kinderen eenmaal roken, staan ze minder open voor de bezwaren van hun ouders. Praat daarom met je kind voordat het naar de brugklas gaat.

Hoe praat je met je kind over roken?

De manier waarop je over roken praat, is belangrijker dan hoe vaak je dat doet.

  • Laat het gesprek in een prettige sfeer verlopen. Geef je kind ook de ruimte om zijn eigen verhaal te vertellen. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat het stoer is om te roken. Probeer dit duidelijk te krijgen en praat hierover.
  • Praat met je kind over de risico’s van roken. Leg uit dat je wilt dat je kind gezond blijft.
  • Leg uit dat roken verslavend is en dat het moeilijk is om ermee te stoppen.
  • Reken samen eens uit hoeveel roken kost en wat je kind allemaal van dat geld kan doen.
  • De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten is 18 jaar. Dit is vastgesteld omdat sigaretten schadelijke effecten hebben bij gebruik op jonge leeftijd. Je kunt dit ook vertellen.
  • Blijf op de hoogte van wat je kind doet. Toon interesse en begrip voor de dagelijkse dingen en activiteiten van je kind. Zo heb je de meeste kans dat je kind vertelt wat hem bezighoudt. Afspraken maken en regels stellen kan dan makkelijker gaan.

Regels stellen

Je kind heeft het meest aan duidelijkheid en daar hoort ook het stellen van regels bij. Een puber heeft grenzen nodig. Je kunt afspreken dat er in huis niet gerookt wordt, ook niet door bezoek. Geef hierbij zelf het goede voorbeeld. Je kind weet dan hoe jij over roken denkt en zal roken daardoor minder snel als normaal gaan zien.

Niet-rokenafspraak

Sommige ouders maken een niet-rokenafspraak met hun kind. Het kind krijgt dan een beloning als het voor een bepaalde leeftijd niet gerookt heeft. Uit onderzoek weten we dat praten met je kind en regels stellen beter werkt dan een niet-rokenafspraak als je wilt voorkomen dat je kind begint met roken.

Meer weten?

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de website Rokeninfo.nl.

Deel dit artikel

Voor jou