Te jong te veel drinken

Te jong te veel drinken

Voor kinderen onder de 18 jaar is alcohol extra schadelijk. Kinderen onder de 18 moeten dus geen alcohol drinken. Dat gebeurt alleen wel. De meeste scholieren hebben voor hun achttiende al wel eens alcohol gedronken.

Hersenen

De hersenen ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24e jaar. Alcohol verstoort die ontwikkeling en dat kan van invloed zijn op het karakter en het gedrag van kinderen. En bij jongeren die regelmatig drinken is de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.

Minder goede school-, studie- en werkprestaties

Na een avond drinken werkt het geheugen slechter. Concentreren wordt daardoor moeilijker. Jongeren hebben net als volwassenen na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig voor herstel. Dit alles is niet handig als je naar school of werk moet.

Jongeren die drinken lopen ook meer kans om met agressie te maken te krijgen, ze vrijen vaker onveilig en hebben meer kans op ongelukken. Meer informatie over deze risico’s vind je op Alcoholinfo.nl.

Comazuipen

Met comazuipen bedoelt men dat je net zoveel drinkt tot je een alcoholvergiftiging hebt. Bij een alcoholvergiftiging is het alcoholgehalte in het bloed en hersenen zo hoog dat je bewusteloos of in coma kan raken. Uiteindelijk kan het ademhalingscentrum verlamd raken. Je kind krijgt dan geen lucht meer en dit is levensgevaarlijk. Bij hoeveel glazen dit gebeurt is niet te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende dingen:

  • het geslacht, de lengte en het lichaamsgewicht; vrouwen en mensen die weinig wegen lopen eerder gevaar
  • snelheid van drinken: hoe sneller, hoe groter het gevaar
  • ervaring met (veel) drinken
  • aanwezigheid van voedsel in de maag (een volle maag verlaagt het risico iets).

Wat kun je doen?

Praat met je kind over alcohol en zijn of haar drinkgedrag. Afspraken maken over drinken heeft alleen effect als het samengaat met duidelijke regels die ook worden gecontroleerd. Kijk voor meer tips op Alcoholinfo.nl of Trimbos.nl.

Deel dit artikel

Voor jou