Nachtrust

Een probleem waar veel pubers last van hebben, is dat ze ’s avonds niet naar bed willen en ’s morgens niet uit bed kunnen komen. Het is niet goed als ze daardoor te laat op school komen. Daar komt dan vaak nog bij, dat ze door de haast niet goed ontbijten.

Nachtrust en de biologische klok

Het slaapritme verandert in de puberteit. Het verschuift ongeveer twee tot drie uur. Je kind valt daardoor pas een paar uur later in slaap. Het is voor een puber moeilijker dan voor volwassenen om vroeg op te staan. Het kost je puber dus echt meer moeite om op tijd op te staan om naar school te gaan. Maar zolang de schooltijden niet veranderen, is er niets aan te doen. Pubers moeten hun best doen om op tijd te komen.

Op tijd opstaan

Je kunt als ouder je puber wel helpen om op tijd op te staan.

  • Vraag eerst eens of je kind zelf iets weet om dit te verbeteren.
  • Geef je kind algemene tips, die zorgen voor een goede slaap.
  • Help je kind om de ochtendstress te verminderen. Zorg dat je zelf rustig blijft.
  • Vertel dat het handig is om de avond ervoor alle spullen voor de volgende dag klaar te zetten. Help hierbij als dat nodig is.
  • Zoek samen naar oplossingen. Misschien helpt een truc met meer wekkers, een ander wekkergeluid dan normaal, een wekker die niet naast het bed staat of een leuke weddenschap.

Dag en nacht omkeren

Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je puber, bespreek dat dan eerlijk met hem of haar. Als kinderen of pubers écht vaak hun bed niet meer uit kunnen komen of hun dag- en nachtritme gaan omkeren, kan dit reden zijn tot zorg. Het is mogelijk dat je puber geen andere oplossing weet voor de situatie en dat het te moeilijk is om in de ochtend op te staan. Het kan een teken zijn dat je kind een depressie of angst voor school aan het ontwikkelen is. Bespreek dit eerlijk, maar niet te dwingend. Praat er ook over met andere ouders. Hoe pakken zij dit aan? Tot slot kun je advies vragen aan de huisarts of bij de jeugdgezondheidszorg.

Deel dit artikel

Voor jou