Lastige eters

Iedere ouder maakt het wel eens mee. Je hebt net lekker gekookt en het eten staat nog maar nauwelijks op tafel, of je kind komt binnen en zegt dat het geen trek heeft of niet lust wat je hebt gemaakt. Hoe je dat ook oplost, het is in ieder geval verstandig om je kind gezonde voeding te geven.

Wat is een lastige eter?

Als het lijkt alsof je kind geen honger heeft, kun je in de gaten te houden hoe fit het is. Sport je zoon, of fietst je dochter elke dag naar school? Dan hoef je je in eerste instantie geen ernstige zorgen te maken over de gezondheid van je kind. Misschien kun je eens bijhouden wat je zoon of dochter op een dag allemaal eet en nagaan of dit een normale hoeveelheid is. Het Voedingscentrum heeft hier handige tabellen voor gemaakt.

Maak eten gezellig

Wat kun je doen om te zorgen dat je kind meer eet?

  • Maak het eten gezellig en niet iets wat ‘moet’.
  • Betrek je kind bij het eten. Maak bijvoorbeeld samen een lijst van dingen die je kind graag lust en maak daar dan samen iets lekkers van.

Ondergewicht

Als je kind te weinig weegt, is dit ongezond. Kinderen hebben veel goede bouwstoffen, vitamines en mineralen nodig om fit te blijven en te groeien. Zorg daarom in ieder geval voor gezonde voeding.

Eetstoornis

Sommige kinderen (vooral meisjes) ontwikkelen op jonge leeftijd al een eetstoornis. Kenmerken hiervan zijn dat je kind een negatief zelfbeeld heeft, wil afvallen door niet of nauwelijks te eten en denkt dat mager zijn mooi is.

Eettherapie

Als je kind ernstige voedsel- en eetproblemen heeft, kan eettherapie helpen. Je kunt hiervoor het best eerst een afspraak maken met de huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar professionele hulpinstanties.

Deel dit artikel

Voor jou