Drie maaltijden

Kinderen kunnen ongeveer vanaf hun eerste verjaardag gewoon met het gezin mee-eten. Als je zelf gewend bent om gezond te eten, leert je kind vanzelf dat gezond eten ook lekker is en zal het de gezonde eetgewoonten overnemen. Daarbij is het belangrijk om je kind veel te laten bewegen. Al deze dingen voorkomen dat kinderen overgewicht krijgen.

Ontbijt

Als je kind ’s morgens wakker wordt, is het avondeten van de vorige dag al verteerd. Daarom is het verstandig om een goed ontbijt te geven. Je kind heeft nieuwe energie nodig. Het beste is om volkoren- of bruinbrood te geven, met margarine en beleg. Je kunt er water, thee of melk bij geven. Sommige kinderen eten liever pap, yoghurt of melk met muesli.

Lunch

Net als voor het ontbijt is ook voor de lunch bruinbrood of volkorenbrood een goede keuze. Je kunt wat afwisselen in beleg. Daarnaast is het lekker om een tomaatje, een worteltje, een paar plakjes komkommer of wat fruit bij de lunch te geven. Je kind kan thee of melk bij de lunch drinken. In sommige gezinnen is het de gewoonte om tussen de middag warm te eten.

Warme maaltijd

Kinderen van dezelfde leeftijd zijn niet even lang en ook niet even zwaar, en ze eten niet allemaal evenveel. ’s Avonds eet je kind misschien niet altijd het bord leeg. Het kan zijn dat je te veel hebt opgeschept.

Voor de warme maaltijd kun je rekening houden met de volgende gemiddelden:

  • 1 tot 2 aardappelen of 1 tot 2 opscheplepels rijst, macaroni of spaghetti;
  • 1 tot 2 opscheplepels groente (50 à 100 gram);
  • 50 gram gare vis, gaar vlees (of vleesvervanger).
Deel dit artikel

Voor jou