Een gezond gebit

Een goede verzorging van het gebit van je kind is heel belangrijk. Leer je kind al vroeg dat veel zoetigheid slecht is voor het gebit en dat goed poetsen het risico op gaatjes verkleint.

Gaatjes bij peuters: zuigflescariës

Zuigflescariës komt voor bij jonge kinderen. Dat betekent dat ze gaatjes in hun tanden krijgen, doordat ze bijvoorbeeld regelmatig een zuigfles met een zoete drank krijgen.

Vanaf een maand of negen kun je stoppen met het gebruik van een zuigfles. Je kind kan nu leren drinken uit een beker. Geef nooit een fles met melk of sap mee naar bed.

Zoet en zuur

Het glazuur vormt de beschermende laag op je tanden. Veel voeding bevat zoetigheid. Bacteriën in de mond zetten de zoetigheid om in zuur. Dat zuur is heel slecht voor het glazuur van de tanden en kiezen. Wil je toch vruchtensappen en zoete dranken geven? Die kun je het best tijdens de maaltijden geven. Zo voorkom je een extra zuuraanval op het gebit.

Belangrijk voor een gezond gebit

  • Gebruik peutertandpasta met fluoride totdat je kind vijf jaar is. Poets de tanden van je kind vanaf twee jaar twee keer per dag.
  • Geef je kind maximaal zeven keer per dag iets te eten of te drinken. Elk tussendoortje, snoepje of koekje telt mee.
  • Het speeksel beschermt het gebit van je kind. Maar hoe vaker je kind iets eet, hoe minder goed het speeksel het gebit kan beschermen. Zorg daarom ook voor momenten dat er niets wordt gegeten, gedronken of gesnoept.
  • Laat je kind liever niet eten tijdens andere bezigheden, zoals boodschappen doen, spelen of film kijken. Door de afleiding voelt je kind minder goed dat het genoeg gegeten heeft. Je kind eet dan misschien meer dan nodig is. Dit kan overgewicht veroorzaken.
  • Laat je kind op jonge leeftijd al wennen aan het drinken van water en thee zonder suiker of honing, in plaats van zoete dranken en vruchtensappen.
  • Water is onschadelijk voor het gebit en zorgt voor bescherming van het glazuur.
  • Wacht tenminste een uur met tandenpoetsen, wanneer je kind vruchtensap of zure voedingsmiddelen (ook fruit) heeft gegeten. Het zuur maakt het tandglazuur zacht. Wanneer je meteen gaat poetsen haal je deze beschermlaag van je tanden weg.

Naar de tandarts

Is je kind twee jaar oud? Ga dan minimaal twee keer per jaar naar de tandarts. Daarbij is het belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt. Ben je zelf bang voor de controle van de tandarts? Dan is het beter om dat niet te laten merken aan je kind. Anders breng je die angst misschien over op je kind.

Als je kind pijn heeft, bijvoorbeeld kiespijn, dan hoef je niet te wachten tot het controlemoment, maar kun je meteen een afspraak maken.

Meer informatie over een gezond gebit

Filmpje: Fiona over tanden poetsen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Tandenpoetsen is belangrijk. Ook voor je peuter. Maar waar moet je op letten en hoe maak je het leuk? Fiona geeft in dit filmpje tips.

Filmpje: Een gezond kindergebit

Bron: TNO

In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van het melkgebit van je peuter.
Deel dit artikel

Voor jou