Trappen en traphekjes

Als kinderen beginnen te lopen, gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Je peuter is druk bezig allerlei nieuwe dingen te ontdekken, en kan zomaar de trap op klimmen zonder zich van gevaar bewust te zijn.

Voorkom dat je peuter van de trap valt!

Je kunt je kind uitleggen dat een trap gevaarlijk kan zijn. Daarbij blijft het natuurlijk belangrijk om je peuter goed in de gaten te houden. Een traphekje maakt de trap voor peuters onbereikbaar, zodat ze er niet af kunnen vallen of op kunnen klimmen. Voor de veiligheid is het beter om zowel boven als onder aan de trap een traphekje te plaatsen. Sluit die hekjes ook altijd goed!

Opgeruimd

Opgeruimd staat niet alleen netjes, maar is ook veiliger voor je kind. Een opgeruimde trap is het veiligst, omdat je kind dan niet kan struikelen over speelgoed of andere spullen. Leer je peuter ook hoe je veilig kunt traplopen.

Van de trap gevallen

Een val van de trap is een van de ernstigste ongevallen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen de meeste risico’s. Als je kind ondanks alle maatregelen toch van de trap is gevallen, kijk dan eerst of het gewond is. Als het allemaal meevalt, zijn een kusje en een pleister misschien al genoeg. Bij ernstiger verwondingen is het raadzaam langs de huisarts te gaan.

Leren traplopen

Als je kind goed kan lopen, kun je beginnen met het oefenen van het traplopen. Loop achter je kind als je naar boven loopt, en voor je peuter uit als je naar beneden gaat. Je ziet dan wat je kind doet. Je kind kan ook eerst zittend (tree voor tree) de trap af schuiven.

Zodra je kind bij de trapleuning kan, kun je het leren om altijd met één hand de leuning vast te houden.

Deel dit artikel

Voor jou