Speelgoed

In Nederland moet speelgoed aan hoge veiligheidseisen voldoen. Speelgoed dat aan die eisen voldoet kun je herkennen aan de zogenaamde CE-markering. Toch biedt dit keurmerk geen garantie dat speelgoed altijd volkomen veilig is. Let daarom zelf ook op een aantal veiligheidskenmerken.

Veilig speelgoed

Let er bij speelgoed op dat het:

  • geen scherpe uitsteeksels heeft;
  • geen onderdelen bevat die kleiner zijn dan 3,5 centimeter;
  • van stevig en goed materiaal gemaakt is, zoals hout dat niet splintert of plastic dat niet breekt.
  • geen touwtjes of koordjes bevat die langer zijn dan 22 cm;
  • geen harde geluiden maakt die gehoorschade kunnen veroorzaken als kinderen het speelgoed te dicht bij hun oor houden.
  • niet afgeeft als je kind erop sabbelt;

Over houten speelgoed hoef je je ook geen zorgen te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het geverfde houten speelgoed dat in Nederland wordt verkocht niet schadelijk is.

Fantasie

Als je kind tussen de 3 en 6 jaar is, gaat de fantasie werken en wordt het behendiger. Dan zijn bijvoorbeeld puzzels, constructiespeelgoed en doktersspulletjes geschikt speelgoed. Voor kinderen boven de 5 jaar kun je ook een fiets kopen, knikkers en tekenspullen.

Scherpe voorwerpen

Kinderen onder de 6 jaar kun je beter niet met scherpe voorwerpen laten spelen. Voor kinderen onder de 5 jaar kunnen knikkers ook gevaarlijk zijn.

Buiten spelen

Kinderen spelen over het algemeen graag buiten. Een zandschepje of een bal zijn dan heel geschikt.

Ongelukje

Er zijn genoeg zaken waar je op kunt letten bij het kopen van veilig speelgoed. Toch kan het gebeuren dat je kind iets inslikt, iets in het oor stopt of zich ergens aan snijdt. Bij kleine schaaf- en snijwonden kan een pleister al voldoende zijn. Vertrouw je het niet, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan.

Deel dit artikel

Voor jou