Speeltips

Op de basisschool gaat er een heel nieuwe wereld open voor je kind. Hier kunnen kinderen hun grenzen verleggen en leren ze omgaan met andere kinderen. Door bijvoorbeeld aan wedstrijdjes doen of dingen bouwen. Al deze onderdelen komen ook tijdens het spelen aan bod. Dit is goed voor de ontwikkeling van je kind.

Fantasie en avontuur

Als ouder kan je je kind stimuleren om zijn fantasie te gebruiken en avontuurlijk te spelen. Dit kun je doen op verschillende manieren.

  • Je kind vindt het misschien leuk om fantasiespelletjes te spelen. Ook een rollenspel en ‘doen alsof’ is interessant. Fantasiespel kan alleen, met poppen, auto’s of knuffels, maar natuurlijk ook met leeftijdgenoten. Het is goed om ze vrij te laten spelen en niet te verbeteren als ze iets verzinnen dat in de gewone wereld niet klopt. Luister eens op de achtergrond mee. Vooral als je kind alleen of met speelgoed fantasiespel doet, kun je vaak aan zijn rollenspel horen wat je kind bezighoudt. Als je kind in zichzelf praat is dit niet raar, maar juist goed om taal en sociale vaardigheden te oefenen.
  • Andere materialen gebruiken en dingen bouwen vindt je kind waarschijnlijk ook leuk. Dit komt doordat kinderen heel erg gericht zijn op het beleven van avontuur en het leren van nieuwe dingen. Geef je kind bijvoorbeeld wat lappen om een tent mee te bouwen of misschien wordt het wel een schip. Alle speelgoed waar je kind zelf dingen mee kan maken dagen de fantasie uit. Van blokken tot strijkkralen, van wc-rollen tot restjes wol, allemaal prima.
  • Als je speelgoed koopt, kijk dan goed hoe ermee gespeeld kan worden. Met sommige dingen, vooral speelgoed op batterijen, kan je kind maar één ding doen. Daar is het dan snel op uitgekeken. Het is leuker en uitdagender als je kind zelf kan bedenken wat het met het speelgoed allemaal kan doen.
  • Ook met spullen die in huis zijn kun je spelen. Denk aan winkeltje met lege bakjes of een riddergevecht met pollepels bijvoorbeeld.
  • Soms is avontuurlijk spelen ook met een risico. Denk aan klimmen in bomen of een riddergevecht met takken. Je kind kan zich bezeren. Toch is risicovol spelen goed voor de gezondheid, sociale vaardigheden en het zelfvertrouwen van je kind. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat het al kan. De meeste kinderen kunnen gevaar best goed inschatten en weten wat ze al kunnen.
  • Bij een speelotheek kun je speelgoed lenen. Zo kun je proberen wat bij je kind past. Kijk op speelotheken.nl waar je er een in de buurt vindt.

Bewegen is belangrijk

Computerspelletjes spelen, lezen of tv-kijken kan voor je kind heel ontspannend zijn. Probeer het wel af te wisselen met wat meer lichamelijke beweging. Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen. Stilzitten moeten ze leren, bewegen niet. Wist je dat kinderen van 4 tot 18 jaar eigenlijk iedere dag minstens 60 minuten moeten bewegen? Ook voor jongere kinderen is het belangrijk dat ze veel en gevarieerd bewegen. Voldoende bewegen is belangrijk voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Kinderen bewegen steeds minder, het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld en de motoriek van kinderen gaat achteruit.

Tips om meer te bewegen

Bewegen is goed voor de gezondheid en de totale ontwikkeling van je kind. Het hoeft niet moeilijk te zijn om kinderen dagelijks meer te laten bewegen.

  • Je kind kan bij een sportclub gaan.
  • Je kunt je kind dagelijks buiten laten spelen, bijvoorbeeld na schooltijd.
  • Je kunt samen met je kind naar school fietsen of samen naar de winkel wandelen, vaak vinden kinderen dit ook nog eens heel leuk.
  • Je kunt ook een paar keer in de week even gezellig samen dansen op je kind zijn favoriete muziek.

Juist dagelijks die kleine stapjes zetten om meer te bewegen, dat kan een groot verschil maken. Meer beweegtips vind je op Allesoversport.nl

Deel dit artikel

Voor jou