Zindelijkheid

Je kind is zindelijk als het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Ook moet je kind de plas en poep even op kunnen houden als er geen wc in de buurt is. Tot die tijd is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer je met de zindelijkheidstraining kunt beginnen.

Op welke leeftijd worden kinderen zindelijk?

Elk kind is anders en is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk en rond de zeven jaar ook ’s nachts. Wanneer je kind naar de basisschool gaat wordt verwacht dat het op school zindelijk is.

Wanneer start je de zindelijkheidstraining?

Je begint met de zindelijkheidstraining als je kind interesse krijgt in zijn eigen poep en plas. Het heeft dan zelf in de gaten dat het poept en plast en het begint het naar de wc gaan van anderen te bekijken en na te doen. Begin met de training in een rustige periode, niet vlak voor bijvoorbeeld spannende (feest)dagen.

Vroeger of later beginnen

Begin nog niet met de training als je kind nog geen interesse heeft voor het zindelijk worden. Als kinderen iets moeten doen wat ze eigenlijk niet leuk vinden, gaan ze zich verzetten en hierdoor kan de training langer duren.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse ouders soms te lang wachten met het beginnen van de training. Te lang wachten kan er voor zorgen dat kinderen de interesse weer verliezen. Begin dus altijd op het moment dat je kind er klaar voor is.

Neem de tijd voor het zindelijk worden

Als je met de zindelijkheidstraining begint, zorg dan dat je hier genoeg tijd en aandacht voor neemt. Blijf tijdens de training altijd positief. Geef bijvoorbeeld veel complimenten als je kind zelf naar de wc gaat of op het potje poept of plast.

Pas wel op dat je het zindelijk worden niet forceert. Als de zindelijkheidstraining niet lukt is dit helemaal niet erg, wacht dan nog even en probeer het later opnieuw. Elk kind is namelijk anders!

Tips voor zindelijkheidstraining ’s nachts

  • Laat je peuter voor het slapengaan nog even proberen om te plassen.
  • Als je kind vier of vijf keer per week een droge luier heeft na het slapen, geef het dan steeds een kleine beloning. Zo stimuleer je het om helemaal zindelijk te worden.

Voor meer tips en vragen kun je altijd contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg.

Deel dit artikel

Voor jou