Overgewicht

Steeds meer kinderen zijn al op steeds jongere leeftijd te dik. Soms ligt de verklaring in medische oorzaken of erfelijke aanleg, maar meestal komt het door ongezond eten en te weinig beweging! Overgewicht gaat niet vanzelf over in de groei. Om te voorkomen dat je kind te dik wordt, kun je het nu aanwennen om gezond te eten en veel te bewegen.

Wat eet je kind?

Zorg voor goede, gevarieerde voeding met voldoende groente, fruit en brood. Met een goed voedingspatroon krijgen kinderen niet snel te veel calorieën binnen en kunnen ze makkelijker een gezond gewicht krijgen en houden. Natuurlijk is het van belang om zelf het goede voorbeeld te geven.

Tips voor gezond eten

  • Zorg voor gezonde maaltijden met veel groente en fruit.
  • Geef je kind niet te vaak snoep, frisdrank, limonade of yoghurtdrank.
  • Geef liever fruit, (vruchten)thee en water.
  • Kies voor minder vette producten, zoals halfvolle of magere melk, 30+ kaas, mager vlees en magere vleeswaren.
  • Geef je kind geen snoep of chips als beloning of als troost.

Bewegen voor een gezond gewicht

Peuters vinden het heerlijk om te springen, rennen, klimmen en stoeien! Dat is ook goed voor hen, want daardoor krijgen ze veel lichaamsbeweging. Geef je kind veel kans om actief te zijn. Laat de auto af en toe eens staan als dat kan, en ga regelmatig wandelen of fietsen met je kind. Samen naar de speeltuin gaan is ook een goed idee, en je kunt je kind opgeven voor speciale activiteiten voor peuters, zoals peuterdansen, peutergym, peuterzwemmen en de instuif in het buurthuis.

Gevolgen van overgewicht

Waarschijnlijk is je kind nu nog niet dik, maar door een ongezonde leefstijl kunnen kinderen dikker worden. Overgewicht is niet goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. De kansen op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten nemen toe. Overgewicht kan bij kinderen ook een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde. Soms worden kinderen die wat dikker zijn gepest.

Filmpje: Op stap met Lukas

Bron: Voedingscentrum

In dit filmpje van het Voedingscentrum kun je door de ogen van een peuter zien op hoeveel momenten kinderen in aanraking komen met (ongezonde) tussendoortjes.
Deel dit artikel

Voor jou